Доступність посилання

ТОП новини

Чому військові залишили 31-й блокпост і чим це загрожує?


31-й блокпост, 30 жовтня 2015 року
31-й блокпост, 30 жовтня 2015 року

Бойовики продовжують наступ на українські позиції. Силовики заявляють про участь російських військ

Київ – Слідом за Донецьким аеропортом, масштабні протистояння розгорілись і на Луганщині. Зокрема, 20 січня бойовики атакували 31-й блокпост, що розташований на «бахмутській» трасі неподалік села Кримське. За інформацією зі штабу АТО, в наступ пішли танки сепаратистів. Бій триває і досі. Комбат батальйону «Донбас» Семен Семенченко та ще кілька джерел повідомляють, що військовим блокпост довелось залишити і відійти вглиб контрольованої території. Повідомляють також, що атакують не місцеві сепаратисти, а російські військові.

Ще зранку позиції українських військових, що тримали оборону на 31-му блокпосту, та довколишні населені пункти почали потужно обстрілювати з артилерії. Після чого в атаку пішли танки бойовиків. Точної кількості бронетехніки, задіяної в операції, начальник прес-центру АТО Роман Туровець не назвав.

Ще вдень він запевняв, що армійці позицій не залишали. Однак вже ввечері в Міністерстві оборони визнали, що «в результаті бою сили АТО відійшли від 31-го блокпосту до опорного пункту та, отримавши підкріплення, продовжують вести бій аби відновити свої позиції».

Там достатньо сил і засобів, щоб зупинити наступ противника. Там достатньо вогневих засобів, достатньо підрозділів
Роман Туровець

«Там достатньо сил і засобів, щоб зупинити наступ противника. Там достатньо вогневих засобів, достатньо підрозділів. Командування проводить планування оборонного бою, це процедура звичайна для наших військових. Тому оцінювати будемо результати по закінченню», – заявив начальник прес-центру АТО Роман Туровець.

Бої тривають вже під 29-м блокпостом – Семенченко

Семен Семенченко
Семен Семенченко

У свою чергу командир добровольчого батальйону «Донбас» та народний депутат Семен Семенченко, який разом із бійцями зараз неподалік від місця бойових зіткнень, заявляє, що за даними розвідки, які він отримав, українські силовики були змушені покинути 31-й блокпост, оскільки позиція знищена бойовиками. Зараз протистояння продовжується далі по «бахмутській» трасі вже в районі 29-го блокпосту. Більше того, за словами Семенченка військова техніка сепаратистів зайняла село Жолобок, що розташоване в цьому ж районі.

Йде бій за участю бронетехніки в районі 29-го блокпосту. Безпосередньо там знаходиться батальйон «Донбас» і ще кілька батальйонів ЗСУ
Семен Семенченко

«Там, по даних розвідки, за кілометр звідти зайшли російські війська. Ця інформація мною не перевірена, це за інформацією армійської розвідки. Зараз йде бій за участю бронетехніки в районі 29-го блокпосту. Безпосередньо там знаходиться батальйон «Донбас» і ще кілька батальйонів ЗСУ. Надається вся необхідна допомога», – повідомив Семенченко.

Загалом бої за блокпост тривають вже не перший день, втім, лише зараз бойовики отримали перевагу, бо в бій пішли танки. Оборону там тримає 24-та бригада Збройних сил України. Точних даних щодо поранених та загиблих поки ще немає, втім поінформовані джерела підтвердили Радіо Свобода, що втрати є.​

Бойовики хочуть відкрити собі шлях на Лисичанськ – Касьянов

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

Інформацію про те, що бійцям довелось відходити через масовану атаку озвучив і волонтер Юрій Касьянов, який тримає зв’язок із військовими. Активіст довгий час допомагав підрозділам у цьому районі, тому добре знає про ситуацію на цій ділянці фронту. За його словами, тепер значна небезпека нависла над військовими, що зараз в селі Кримське. Воно розташоване в низині і захистити його буде не просто. Однак, як вважає активіст, це не головна ціль бойовиків. Ті, мовляв, хочуть йти далі.

«Таким чином вони хочуть оточити сили 24-ї бригади й інших підрозділів, які розташовані вздовж «бахмутської» траси. Там зараз ведуться жорсткі бої. І таким чином відкрити собі дорогу на Лисичанськ», – пояснив волонтер.

31-й блокпост: життя під землею
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

Раніше, вкінці жовтня, в оточення на «бахмутській» трасі потрапили військові з 32-го блокпосту. З оточення їх добровільно випустили 28 жовтня. За свідченнями українських бійців, найбільше вояків загинуло під час спроб деблокувати блокпост, зокрема члени екіпажів військових машин.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG