Доступність посилання

ТОП новини

Українська делегація доводитиме в Давосі, що Київ захищає Європу


«2015 рік – поворотний рік для світу» – засновник ВЕФ Клаус Шваб

Давос – В швейцарських Альпах відкривається щорічне засідання Всесвітнього економічного форуму, участь в якому візьмуть понад 40 глав держав та урядів. Засідання, в якому також візьме участь президент України Петро Порошенко, розгляне тему врегулювання геополітичних криз. Традиційний український обід, який організовує Фонд Віктора Пінчука, замінить український сніданок за участі провідних політиків та підприємців України та світу.

Завдання українських лідерів на щорічних зборах Всесвітнього економічного форуму у Давосі – довести, що Україна нині захищає безпеку всієї Європи. Так окресливмету, яку ставить перед собою делегація України, заступник голови адміністрації президента Дмитро Шимків.

Дуже важливо поінформувати наших партнерів, що ми робимо і яких результатів досягаємо, які зміни у суспільстві та керівництві країни відбуваються
Дмитро Шимків

«Нам треба докласти максимальних зусиль на переговорах і зустрічах, щоб донести питання, що Україна захищає безпеку Європи. Друге – це питання інформованості про зміни і реформи, які відбуваються в Україні. Дуже важливо поінформувати наших партнерів, що ми робимо і яких результатів досягаємо, які зміни у суспільстві та керівництві країни відбуваються», – сказав Шимків.

«І третє питання – це діалог з міжнародними фінансовими інституціями щодо залучення додаткових коштів для підтримки України», – додав Шимків, який також їде до Давосу.

За словами Шимківа, вперше на зустрічі у Давосі будуть обговорені питання, наскільки небезпечними є воєнні конфлікти і тероризм для ведення бізнесу й економічного розвитку окремих держав і цілих регіонів.

Делегацію України в Давосі очолить президент Петро Порошенко, який виступить на під час дискусію на тему врегулювання геополітичних криз.

Разом з ним на цю ж тему мають промовляти президент Єгипту Абдель-Фаттах аль-Сісі, король Йорданії Абдулла, прем’єр Іраку Гайдар аль-Абаді, президент Автономного курдського району на півночі Іраку Масуд Барзані.

Засновник і виконавчий голова ВЕФ професор Клаус Шваб заявив перед відкриттям щорічних зборів, що 2015 рік має неабияке значення для того, як буде розвиватися світ у майбутньому.

У мене таке відчуття, що цього року відбудуться події, які справді визначать, куди рухатиметься світ. Отже, цей рік – це рік вибору долі світу
Клаус Шваб

«Правильне слово – «поворотний» рік. 2015 рік, на мою думку, є роком коли ми перебуваємо на роздоріжжі з двома можливими напрямками руху. Світ дезінтеграції, світ ненависті і фундаменталізму. А з іншого боку – світ солідарності та співпраці. І ми бачили обидва ці світи недавно у Парижі. Перший світ репрезентували терористичні акти. А другий світ був представлений демонстрацією солідарності. І у мене таке відчуття, що цього року відбудуться події, які справді визначать, куди рухатиметься світ. Отже, цей рік – це рік вибору долі світу», – сказав Шваб.

Сніданок замість обіду

Традиційно, починаючи з 2007 року, українські обіди в Давосі проводить Фонд Віктора Пінчука. Минулого року через драматичні події на Євромайдані і дискредитоване не підписанням Угоди про асоціацію з ЄС тодішнє керівництво України, обід не відбувся.

Цього року буде український сніданок, участь в якому візьмуть колишній президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, філантроп Джордж Сорос, який нещодавно запропонував Заходу надати фінансову допомогу Києву загальним обсягом у 50 мільярдів доларів для підтримки реформ.

В сніданку візьмуть участь і нові міністри-«іноземці» – економіки та торгівлі України Айварас Абромавічус та фінансів Наталія Яресько, а також низка депутатів парламенту.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG