Доступність посилання

ТОП новини

МВС не співпрацює з юристами і родинами Небесної Сотні – адвокат


Євгенія Закревська
Євгенія Закревська

Міністерство внутрішніх справ України досі не налагодило співпраці з правниками і родинами Небесної Сотні, заявила Радіо Свобода адвокат родин Небесної Сотні Євгенія Закревська. За її словами, у міністерстві досі не дали відповідей на питання, хто стріляв по учасниках протестів на початку 2014 року в центрі Києва, хто віддавав накази і скільки конкретно правоохоронців притягнено до відповідальності.

«Щодо МВС, то тут співробітництво повинно бути, як на мене, щоб показати потенційним свідкам і підозрюваним, що щось, певні речі, змінились і вже не буде так, як раніше, і що «на коні» мають бути ті, хто дає свідчення, а не навпаки. А у нас ми бачимо «дзеркальну» ситуацію: МВС фактично консервує ті структури і відношення, які були та які породили ці злочини», – пояснила Закревська.

Водночас, як стверджує Закревська, Генеральна прокуратура України почала виконувати вимоги, які ставили перед нею правники і родини загиблих майданівців. Так, у ГПУ створене Управління спеціальних розслідувань, яке об’єднало справи щодо убивств майданівців 22 січня і 18-20 лютого 2014 року.

Адвокат наголосила, що судовий процес над замовниками і виконавцями убивств учасників Революції гідності повинен бути відкритим. Цього вимагають українське суспільство і родини загиблих.

Слідство щодо вбивств на Майдані із 18 по 20 лютого 2014 року веде Генеральна прокуратура України.

Родини загиблих Небесної Сотні неодноразово заявляли, що розслідування йде вкрай повільно. Протести викликало також судове рішення про зміну запобіжного заходу офіцеру «Беркуту» Дмитру Садовнику.

У МВС раніше заявляли, що повільне розслідування справи пов’язане з тим, що колишнє керівництво МВС і колишня влада робили все, щоб приховати сліди злочину.

XS
SM
MD
LG