Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко про спілкування з Путіним і повернення Криму (світова преса)


«Повернення Криму – це не питання одного місяця, декількох місяців чи навіть року»

Американська газета Wall Street Journal опублікувала інтерв’ю з українським президентом Петром Порошенком, у якому він розповідає про ефективність санкцій, а також про те, як часто він спілкується з Володимиром Путіним. Інші ж видання продовжують обговорювати необхідність Заходу дотримуватися режиму санкцій проти Росії, допоки та не забере війська зі сходу України та її кордонів, а кордони почнуть моніторити міжнародні спостерігачі.

Український президент Петро Порошенко в інтерв’ю, яке опублікувала американська газета Wall Street Journal сказав, що західні санкції проти Росії допомагають «утримувати Кремль за столом переговорів», незважаючи на те, що Росія «продовжує надсилати зброю та війська на допомогу сепаратистам» на сході України.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт: «Повне відео-інтерв’ю Порошенка з Wall Street Journal. Важливе повідомлення від українського президента миру»

Петро Порошенко розповів, що розмовляє з російським президентом Володимиром Путіним приблизно раз на два тижні. «Мені здається, що українське питання є для нього дуже емоційним. Якщо ви запитаєте, чи довіряю я йому, моя відповідь – ні», – сказав Порошенко про російського президента. Він додав, що українська сторона готова негайно оголосити припинення вогню. Однак має існувати гарантія, що припинення вогню буде двостороннім, – переконаний президент. За його словами, потрібна постійна мирна угода. «Припинення вогню недостатньо, цей режим буде порушений за два-три дні», – вважає Порошенко.

Український президент заявив, що лише після вирішення кризи на сході країни, влада зможе вирішити питання анексованого Криму, на що також знадобиться багато часу. «Повернення Криму – це не питання одного місяця, декількох місяців чи навіть року», – заявив Петро Порошенко.

Американський часопис National Interest пише, що для України слабкість може стати її найбільшою силою. Видання зазначає, що незважаючи на те, що західні лідери заявляють про свою підтримку України, ця підтримка не є безумовною та необмежною. Зокрема, для отримання фінансової допомоги, український уряд має запровадити низку реформ. Це «обмежене зобов’язання» Заходу перед Україною насправді позитивно впливає на українських політиків, не дозволяючи їм розслабитися чи бути розпещеними західною допомогою.

Автор статті, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень Семюел Чареп: «Для України слабкість може бути її найбільшою силою»

«Слабкість України та загроза подвійної кризи – у галузях економіки та безпеки – створили можливість зламати давно існуючі бар’єри для реформ. Без сьогоднішніх тяжких умов Україна не мала б жодних шансів звільнитися від загарбних рук олігархів, які призвели до поточного стану держави», – підсумовує видання.

Російська англомовна газета Moscow Times пише, що Путін не хвилюється через російський рубль. Газета зазначає, що майже у будь-якій іншій країні, за умови такого швидкого знецінення національної валюти, уряд чи голова центрального банку скоріше за все були б змушені піти у відставку. Путін же вважає, що і уряд, і центральний банк «загалом» ухвалюють правильні рішення стосовно поточної ситуації, зазначає видання.

«Я маю визнати, що Путін завжди дуже тонко розумів настрої народу. Применшуючи будь-які загрози валютно-фінансової кризи, його риторика відповідає почуттям більшості росіян. Навіть якщо рубль впаде ще нижче, росіяни не вийдуть на вулиці на знак протесту», – пише газета.

Нідерландський медіамагнат Дерк Сауер: «Чудова стаття: Путін не хвилюється через рубль»

Видання зазначає, що, на диво, сьогодні близько 80 відсотків росіян повністю довіряють своєму уряду, – більшість вважає, що політика Росії була правильною від початку, а ставлення Заходу є несправедливим і лицемірним. «У той час, як державне телебачення продовжує говорити про українську кризу в якості найважливішої новини, росіяни довіряють своїй владі настільки, що більшість не вважають битву між рублем і доларом гідною серйозної уваги», – підсумовує Moscow Times.

Інформаційна служба Bloomberg пише, що війна Путіна проти України повернулася, адже інтенсивність боїв на сході країни досягла рівня минулого літа. Отже, на думку автора статті, не варто намагатися нормалізувати відносини між Заходом і Росією. «Всі хочуть скасувати санкції. Однак, зробити це до того, як Путін забере війська зі сходу України та її кордонів, до того, як кордони почнуть моніторити міжнародні спостерігачі, означало б марно витратити тиск, який вже вчинено на Росію», – пише служба.

Автор статті вважає, що на думку Путіна, Європа є занадто слабкою та роз’єднаною, щоб сказати йому «ні». Запровадивши санкції, Європа здивувала Путіна, і тепер вона має дотримуватися свого одностайного рішення, підсумовує Bloomberg.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG