Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ завершила слідство у справі про тиск на колишнього главу УПЦ (МП)


Митрополит Володимир
Митрополит Володимир

Генеральна прокуратура України заявляє, що закінчила досудове розслідування справи про незаконний вплив на колишнього предстоятеля УПЦ (МП), митрополита Володимира (Сабодана).

За повідомленням, у справі, порушеній за статтею про незаконне позбавлення волі людини і перевищення службових повноважень, підозрюють колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, колишнього керівника головного управління МВС України Києві Валерія Коряка і двох керівників спеціального батальйону судової міліції «Грифон».

За вказаний злочин передбачене позбавлення волі строком до п’яти років.

У Генпрокуратурі заявляють, що командир і заступник командира «Грифону» протягом шести місяців 2013 року, виконуючи незаконний наказ Коряка, який діяв в інтересах Захарченка, протиправно утримували владику Олександра, особистого помічника митрополита Володимира, на території Києва й Київської області з метою змусити його переконати главу УПЦ (МП) відмовитись від посади.

На даний час командиру «Грифону» і його заступнику надали доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення. А Захарченка і Коряка оголосили у розшук.

Від 24 лютого 2014 року митрополита Володимира усунули від керівництва УПЦ (МП). Тоді синод церкви постановив, що у зв’язку з хворобою митрополита Володимира посаду місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри обійматиме митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій (Березовський).

У травні минулого року Генпрокуратура почала кримінальне провадження стосовно колишніх президента України, генерального прокурора, міністра внутрішніх справ й інших високопосадовців за фактом незаконного тиску на митрополита Володимира з метою усунення його від управління УПЦ (МП).

Митрополит Володимир помер 5 липня 2014 року.

XS
SM
MD
LG