Доступність посилання

ТОП новини

Схетина здивований «нервовою реакцією» Росії на його заяву про Аушвіц


Міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина
Міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина

Міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина здивований нервовою реакцію Росії на його заяву про визволення українцями концентраційного табору Ацшвіц-Біркенау. Про це він заявив у Варшаві у четвер, 22 січня.

«Там були різні національності, і про це потрібно говорити. Це не була антиросійська заява, а твердження, яке описує правду і реальність тих днів. Я не розумію, чому це викликало таку нервову реакцію Москви, міністра Лавров, якого я вважав спокійною та розважливою особою, а також російських ЗМІ», – цитує Схетину польське видання Onet.

21 січня МЗС Росії закликало «припинити знущання над історією». Так російське зовнішньополітичне відомство відреагувало на заяву міністра закордонних справ Польщі Гжегожа Схетини, що концтабір Аушвіц-Біркенау в Освенцимі визволяли насамперед українці – бійці першого Українського фронту.

В ефірі «Польського радіо», відповідаючи на критику, що президента Росії Володимира Путіна не запросили на відзначення 70-ї річниці визволення концтабору, Схетина наголосив, що його звільняли насамперед українці.

Він зазначив, що запрошення усім країнам організаційний комітет музею Аушвіц-Біркенау відправив однакові, а кожна країна самостійно вирішує, на якому рівні вона буде представлена.

За його словами, рішення Кремля відправити на цей захід голову адміністрації президента Росії Сергія Іванова «вписується у контекст складних польсько-російських відносин».

Раніше євреї Чехії висловилися проти приїзду Володимира Путіна на вшанування річниці звільнення Освенцима.

XS
SM
MD
LG