Доступність посилання

ТОП новини

«Україні треба надати оборонну зброю» – Бжезинський


Збігнєв Бжезинський
Збігнєв Бжезинський

Колишні радники американських президентів виступили на слуханнях з питань національної безпеки США

У комітеті зі справ збройних сил Сенату США в середу відбулися слухання з питань національної безпеки. Це були перші слухання під головуванням сенатора-республіканця від штату Арізона Джона Маккейна – Республіканська партія перемогла на листопадових виборах до Конгресу, і тепер її представники очолюють всі комітети обох палат. На слухання були запрошені двоє старійшин американської зовнішньої політики – колишні радники президентів США з питань національної безпеки Збігнев Бжезинський і Брент Скоукрофт. Обидва тепер є співробітниками одного з провідних аналітичних центрів країни – Центру міжнародних політичних досліджень. Бжезинський і Скоукрофт закликали сенаторів приділити підвищену увагу відносинам з Росією в галузі ядерної безпеки і надати Україні оборонне озброєння.

На слуханнях обговорювалася ціла низка міжнародних питань – від загрози тероризму та ситуації на Близькому Сході до ядерної програми Ірану. Значна частина обговорення була присвячена Росії та американсько-російським відносинам. Незважаючи на те що Збігнєв Бжезинський і Брент Скоукрофт колись були політичними опонентами – Бжезинський працював у Білому домі за президента-демократа Джиммі Картера, а Скоукрофт був радником республіканця Джорджа Буша-старшого – їхнє бачення нинішньої ситуації в світі і сьогоднішніх загроз національній безпеці США багато у чому збігається. Обидва колишніх політики вважають, що головним завданням США в галузі національної безпеки має бути запобігання ядерному конфліктові.

Брент Скоукрофт
Брент Скоукрофт

«Насамперед нам необхідно приділяти максимум уваги нашим ядерним структурам і нашим відносинам із Росією в галузі ядерної безпеки, тому що ми жодним чином не хочемо, щоб вибухнула ядерна війна», – сказав Брент Скоукрофт, відповідаючи на запитання сенатора Маккейна про те, що, на його думку, має бути поставлено на чільне місце американської стратегії в галузі національної безпеки. На думку Скоукрофта, Сполученим Штатам і Росії необхідно структурувати свої ядерні сили таким чином, щоб ні у тієї, ні в іншої сторони не було навіть бажання подумати про те, що вона може завдати перший удар таким чином, що це знищить всі наступальні ядерні сили противника.

В характері Путіна є небезпечні риси, через які ми всі можемо просунутися до дуже небезпечних конфронтацій
Збігнєв Бжезинський

Збігнєв Бжезинський вважає, що у питанні ядерної безпеки Сполученим Штатам і Росії не варто забувати про історичні уроки. «Цілком очевидно, що ми протистоїмо один одному, а в минулому нам доводилося мати справу з кризовими ситуаціями. Я сподіваюся, що ми винесли з цього уроки і що це також зробили росіяни. – Однак, вважає Бжезинський, деякі заяви і дії президента Росії Володимира Путіна щодо ядерної зброї є предметом для занепокоєння. – Викликає тривогу, що в умовах кризової ситуації навколо України, а ця ситуація є обмеженою кризою з елементами наземних військових дій, Путін нагадує про загрозу застосування ядерної зброї. Більшість на це, можливо, не звернула уваги, але Путін у своїх публічних заявах говорив, що, мовляв, у нас є ядерна зброї та ядерні можливості. І свої слова він супроводжував справою, а саме вкрай провокаційними польотами російських військових літаків над Скандинавією, частиною Західної Європи і навіть над далекою Португалією. Все це викликає у мене занепокоєння з приводу того, що в характері Путіна є небезпечні риси, через які ми всі можемо просунутися до дуже небезпечних конфронтацій».

Брент Скоукрофт вважає, що незважаючи на кризову ситуацію навколо України і дії Росії стосовно цієї держави, відносини США з Росією не повинні стати такими, якими вони були в часи Холодної війни.

«Росія сьогодні є надзвичайно складною проблемою, але я не думаю, що повертається Холодна війна, і вважаю, що нам не слід робити нічого, що сприяло б її відновленню», – зазначає Скоукрофт.

Проти прямої конфронтації з Росією висловився і Збігнєв Бжезинський, проте він закликав американський уряд зробити кроки, які запобігли б агресивним діям Росії в майбутньому. «У Європі Путін грає з вогнем. Він фінансує «місцеве повстання» і постачає зброю «повстанцям». Періодично він навіть вдається до військового втручання для того, щоб дестабілізувати Україну економічно і політично, таким чином знищуючи її надії на приєднання до Європи. У зв’язку з цим економічні санкції, застосовані Заходом стосовно Росії, повинні залишатися в силі доти, доки Росія насправді не виконає свої усні обіцянки про те, що вона буде поважати суверенітет України».

НАТО, а особливо Сполучені Штати, повинні надати Україні оборонну зброю
Збігнєв Бжезинський

Одних санкцій, однак, вважає Збігнєв Бжезинський, недостатньо: «НАТО, а особливо Сполучені Штати, повинні надати Україні оборонну зброю. Якщо це зроблено не буде, то це тільки посилить спокусу Росії піти на ескалацію інтервенції».

Водночас, вважає Бжезінський, Заходу необхідно дати Росії зрозуміти, що він готовий до дипломатичного вирішення ситуації навколо Росії. На його думку, конфлікт може бути вирішений за принципами так званої «фінляндизації» України, що передбачало б, що Україна буде орієнтованою на Європу державою, але не членом НАТО. Одночасно з цим Бжезинський наголосив, що для збереження миру в Європі Заходу необхідно зробити кроки щодо зміцнення безпеки балтійських держав.

«Єдиним правильним і мирним шляхом зміцнити регіональну стабільність є розміщення в балтійських державах контингенту військовослужбовців НАТО, включаючи американських, які були б свого роду прикриттям. Таке розміщення нічим не загрожувало б Росії через його обмежені масштаби, проте це знизило б спокусу Росії безвідповідально повторити в балтійських країнах сценарій, який нещодавно мав місце в Криму», – зауважує Збігнєв Бжезинський.

Регіональна безпека в Східній Європі, на його думку, може бути значно посилена також за рахунок якнайшвидшого розміщення військового обладнання НАТО та Сполучених Штатів у Польщі.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG