Доступність посилання

ТОП новини

Неадекватність Путіна веде до краху Росії (огляд преси)


«На наших очах завершується столітня агонія цілої імперії»

Росія вкотре проігнорувала шанс вийти з історичного глухого кута і почати рух вперед. На наших очах завершується столітня агонія цілої імперії, стверджує тижневик «Новое время». Видання пише, що російський криза відбулася не через Крим і навіть не через падіння цін на нафту, а з причини некомпетентності і неадекватності Путіна та його прибічників. Якби в роки високих нафтових цін Путін і компанія замислювалися про майбутнє, вони б розвивали економіку, а не проїдали нафтодолари. Росіян влаштовували дурні гроші і роль нафтових утриманців. Тижневик наголошує, що людина не може не помічати, що займається марною діяльністю за великий оклад, що його країна нічого не виробляє, а він сам купує все імпортне і відпочиває далеко від Батьківщини. І якщо людина це бачить, і їй подобається – значить крах такої країни зумовлений, лишається тільки зробити кілька неправильних кроків і дочекатися збігу обставин.

У Росії зараз відбувається жахлива системна криза, стверджує експерт тижневика «Країна». Тривалий час росіяни жили не просто добре, а набагато краще, ніж мали на це право. Це дозволяли нафта й газ. Зараз десь наполовину подорожчали продукти. Рубль дешевшатиме, а нафта падатиме в ціні. Як уряд виконуватиме свої соціальні зобов’язання за таких умов – поки що невідомо. В Україні – теж криза, але люди готові жертвувати чимось. У Росії таких благих намірів нема. Тому й криза не фінансова чи психологічна, а ідеологічна. Люди почнуть розуміти, що винні в усьому не США, а російська влада, переконаний експерт.

Кому вигідні вільні економічні зони в Криму та на Донбасі? Про це пише тижневик «Дзеркало тижня». Видання констатує, що це безглуздість, адже навряд чи в палаючий Донбас підуть інвестиції. Як вони не пішли й у двічі «вільні економічні зони» (ВЕЗ) у Криму – росіяни теж закон про зону ухвалили. Експерт видання наголошує, що вже зараз, постачаючи продукцію в анексований Крим з території материкової України, підприємці абсолютно «законно» отримують… відшкодування експортного ПДВ. І зараз це найбільш корумпована схема в країні. Друга група тих, хто бурхливо аплодує вільним економічним зонам у Криму, – це вся нереформована рать українських контролюючих органів, що обслуговують «експорт» – від митниці, податкової і прикордонслужби до фітосанітарного та ветеринарного контролю. Загалом «фейкові» «вільні економічні зони» у Криму і в Донбасі потрібні, щоб прикрити фіговим листком наявність де-факто державного кордону між Україною та її окупованими територіями. І якщо президент Порошенко реалізує свою (або своїх порадників-лобістів) ідею і в Донбасі, то регіон стане ще більшою «чорною дірою», ніж Крим. І війни цим «фейком» не виграти. Бо і торгівля з окупантами і платежі в бюджети анексованого Криму перетворюють переваги Києва на його слабкості. Наприклад, через контракт на постачання російської електроенергії в Крим Україна втратила не тільки віялові відключення на материку, а й один з найсильніших важелів впливу на Крим – рубильник. Про це йдеться у статті «Важко стиснути кулак, у який тицьнули милостиню».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG