Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко, Меркель і Олланд сподіваються, що тристороння контактна група збереться до четверга


Петро Порошенко, Анґела Меркель та Володимир Путін на зустрічі в Мілані, 17 жовтня 2014 року
Петро Порошенко, Анґела Меркель та Володимир Путін на зустрічі в Мілані, 17 жовтня 2014 року

Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд висловили в телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком сподівання, що зустріч тристоронньої контактної групи пройде до засідання Ради ЄС, яке заплановане на четвер, 29 січня. Про це повідомляє прес-служба українського глави держави.

Анґела Меркель та Франсуа Олланд висловили занепокоєння через ескалацію ситуації в Донецькій та Луганській областях та порушення Мінських домовленостей. Вони також висловили співчуття з приводу трагедії в Маріуполі, де внаслідок терористичної атаки з боку незаконного збройного угруповання «ДНР» загинуло 30 цивільних людей, зокрема п’ятирічний хлопчик, а 95 людей отримали поранення.

Петро Порошенко наголосив, що Україна наполягатиме на визнанні «ДНР» терористичною організацією, адже всі жертви є цивільними, а серед зруйнованих об’єктів – житлові будинки, школи, дитсадок, аптека, магазини та ринки.

Він також висловив здивування з приводу відсутності офіційної реакції щодо засудження цього терористичного акту з боку Росії.

Співрозмовники погодились, що подальші кроки для деескалації конфлікту повинні включати негайне двостороннє припинення вогню, проведення Тристоронньої контактної групи для звільнення заручників, виведення військ, відведення важкої техніки та подальшого виходу на лінію розмежування.

Петро Порошенко також скоординував з Анґелою Меркель та Франсуа Олландом подальші дії, зокрема, щодо скликання засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ для вжиття більш рішучих кроків з боку Євросоюзу у разі відсутності прогресу в деескалації ситуації на Донбасі.

На офіційних сайтах німецького канцлера та французького президента станом на 21.00 неділі інформації про телефонну розмову з українським президентом немає.

XS
SM
MD
LG