Доступність посилання

ТОП новини

На виборах у Греції перемагає партія, що виступає за відмову від жорстких заходів економії


Прихильники партії «Сіріза» святкують перемогу в Афінах, 25 січня 2015 року
Прихильники партії «Сіріза» святкують перемогу в Афінах, 25 січня 2015 року

У Греції на позачергових парламентських виборах, що відбулися в неділю, 25 січня, перемагає ліва опозиційна партія «Сіріза».

Такими є результати екзит-полів, оприлюднені на державному телеканалі. Згідно з ними, ця партія набирає від 36 до 38 % голосів виборців. Правоцентристська партія «Нова демократія» чинного прем’єр-міністра Антоніса Самараса здобуває 26-28 % голосів.

За третю позицію на цих виборах змагаються крайня права партія «Золотий світанок» та центристська «Ріка».

«Це виглядає як історична перемога, і це є меседжем, який стосується не лише грецького народу», – заявив речник «Сірізи» Панос Скоурлетіс.

З даних екзит-полів не зрозуміло, чи здобуде ця партія в парламенті 151 місце з 300, що дало б їй змогу формувати уряд самостійно.

Лідер «Сірізи» Алексіс Ципрас виступає за повторні переговори щодо державного боргу Греції обсягом 318 мільярдів євро. Він також пообіцяв покласти край «напрочуд непопулярним заходам економії», прив’язаним до пакету міжнародної фінансової допомоги.

Рівень безробіття в Греції сягає 25 відсотків. Від початку кризи в єврозоні економіка цієї країни скоротилася на чверть.

У 2014 році грецька економіка вперше за останні шість років вийшла зі стану рецесії.

XS
SM
MD
LG