Доступність посилання

ТОП новини

«Обличчя війни» на Донбасі: смерть, руїни і мародерство


Маріуполь. Місто оговтується після обстрілу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Маріуполь. Місто оговтується після обстрілу

У зоні дій українських військ карають мародерів. На території, де діють російські війська і бойовики, грабунки стали звичним явищем

Київ – Після трагедії в Маріуполі на Донбасі – нові жертви, через нові обстріли населених пунктів з боку сепаратистів. Місцеві мешканці, військові й волонтери гуртуються, щоб надавати допомогу потерпілим та відновлювати помешкання. Тим часом правозахисники констатують: мешканці зони конфлікту потерпають ще й від мародерства, яке здійснюють і сепаратисти, і подекуди – українські військові.

26 січня в Маріуполі ховали дев’ятьох городян, які загинули під час обстрілів східної частини міста системами залпового вогню, які в суботу, за даними СБУ, здійснили російські військові та сепаратисти. Ще 21 загиблого мають поховати 27 січня, повідомляють місцеві мешканці. Один із них, Данило, студент і мешканець Східного мікрорайону Маріуполя, розповів, як став свідком обстрілу.

«Близько дев’ятої ранку я бачив із вікна, як почали падати перші снаряди. Вибухали з димом. Три з них – влучило у ринок. Частина – у дитсадок, частина – у школу, постраждали діти, які були на спортивній секції. Я вийшов на вулицю після обстрілу. В у стінах будинків були дірки від точних влучань. Біля магазину «Сільпо» лежала жінка з пораненою ногою. Ми з іншим чоловіком надали їй першу допомогу», – пригадує очевидець.

Маріуполь після обстрілу

Частина снарядів у день обстрілу влучила в Київський ринок Маріуполя, відтак постраждало багато торговців і покупців. За повідомленнями міських медиків, у лікарнях перебуває близько 100 поранених, із них 12 – у важкому стані. Одна з поранених, місцева жителька Ольга, пригадує момент обстрілу з жахом.

«Я зайшла до магазину, чую незрозумілий потужний гуркіт. Це було як кара Господня. Мене поранило в коліно, я впала. В магазині люди падали буквально «штабелями», – розповідає потерпіла.

Тим часом волонтери та самооборона Маріуполя забезпечують поранених медикаментами і ведуть відновлювальні роботи: вибиті в усіх будинках мікрорайону вікна заклеюють плівкою, вона – у великому дефіциті. 26 січня в східній частині міста комунальники відновили електропостачання та роботу котельної, однак тепло є не в усіх – через пошкоджені труби. Тих, чиї помешкання непридатні для життя, поселяють у міських санаторіях на морському узбережжі.

Маріупольці прибирають наслідки суботніх обстрілів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Порошенко обговорив із представниками ЄС допомогу постраждалим містам

Надання допомоги містам і селам України, постраждалим від дій бойовиків та російських військ, обговорили у понеділок президент України Петро Порошенко та європейський комісар з гуманітарної допомоги та управління у кризових ситуаціях Христос Стиліанідес. Порошенко подякував Європейському союзу за допомогу, яка вже надається Україні. На сайті президента повідомляють, що через бойові дії близько 600 тисяч мешканців Донеччини та Луганщини стали вимушеними переселенцями в інші регіони України, ще 600 тисяч – виїхали до інших країн. Петро Порошенко пообіцяв, що докладе всіх зусиль для припинення бойових дій проти України та захисту цивільного населення.

В МЗС Росії та у проросійському збройному угрупованні «ДНР», з позицій якого обстрілювали Маріуполь, у цьому обстрілі звинувачують українську владу.

Тим часом мирні мешканці продовжують гинути. Лише 26 січня від обстрілу Станиці-Луганської з боку позицій російських військ загинули два мирних жителі, повідомляє керівник Луганщини Геннадій Москаль. Факти загибелі місцевих мешканців зафіксовані й у Дебальцевому на Донеччині, довкола якого тривають запеклі бої. Більшість міста залишається без води та електропостачання.

Правозахисник: мародерство на території сепаратистів – безкарне. В зоні, де українські війська – можна вернути майно

Євген Захаров
Євген Захаров

Гуманітарна катастрофа на Донбасі – це не лише загроза життю людей та руйнування помешкань через обстріли, наголосив у коментарі Радіо Свобода голова правління Харківської правозахисної групи Євген Захаров. За його словами, має місце й мародерство.

В містах і селах під контролем сепаратистів мародерство стало звичним явищем, і захистити свої права потерпілим ніяк
Євген Захаров

«Ситуація у звільнених містах і на окупованій території різниться принципово. В містах і селах під контролем сепаратистів мародерство стало звичним явищем, і захистити свої права потерпілим ніяк. У населених пунктах під контролем України – теж є поодинокі випадки, коли українські вояки заволодівають майном громадян, однак ці дії можна оскаржити в прокуратурі та міліції, майно повертають. Зараз подібних скарг ми отримуємо набагато менше», – констатує правозахисник.

Бійці добровольчих батальйонів, із яким анонімно поспілкувалося Радіо Свобода, кажуть, що за мародерство в їхніх лавах карають. Бувають навіть випадки, коли покинутий будинок бійці використовують як опорний пункт, але невдовзі приїжджають його власники і забирають свої речі, які весь цей час лишаються на місці. Водночас, визнають добровольці, трапляються випадки захоплення транспортних засобів комунальних чи промислових підприємств – «для потреб фронту». В МВС визнають поодинокі випадки мародерства з боку українських сил, і запевняють, що винуватці отримують належне покарання. Так, щодо автівок, якими заволодівали бійці батальйону «Айдар», порушували справи, а транспорт повертали власникам.

Про те, що українські військові нібито чинять мародерство в Авдіївці, повідомляє сайт проросійських бойовиків «Новоросія».

Зі свого боку, СБУ звітує про затримання окремих мародерів, які, зокрема, грабували помешкання в Авдіївці під виглядом бійців української армії, але натомість виявилися бойовиками сепаратистів.

Загалом же українські добровольчі підрозділи та військові надають допомогу місцевим мешканцям: так, у понеділок вони евакуювали з-під обстрілу дітей з села Трьохізбенка та з інших населених пунктів на Луганщині. Тоді як у селі Піски біля Донецького аеропорту нечисленні місцеві мешканці, які не виїхали, отримують продовольство та різноманітну допомогу від бійців «Правого сектору», розповідають самі бійці та очевидці.

Між тим, часто жертви мародерства на лінії фронту не можуть отримати захисту, розповіла кореспондент програми Радіо Свобода «Новое время» Шахіда Якуб, яка зараз перебуває в зоні АТО на Донеччині.

«Я бачила родину з села Водяне, яку пограбували, вони звернулися до СБУ в Краматорську, але там їм відмовили в порушенні справи, оскільки, за їхніми словами, слідство неможливо провести через бойові дії, які тривають у Водяному. Я чула від місцевих і про інші подібні випадки», – розповіла журналістка.

За словами Шахіди Якуб, у населених пунктах на лінії зіткнення триває перехресний артилерійський та мінометний вогонь, і ті мешканці, які ще залишилися, поспіхом виїжджають. Зі свого боку, журналістка має намір звернутися до СБУ з приводу протидії мародерству та розслідуванню подібних випадків.

Між тим, українські військові регулярно відловлюють проросійських диверсантів, які виявляються причетними й до мародерства. Одне з останніх гучних затримань – ватажок бойовиків «Лєший», якого упіймали на Луганщині.


На цю ж тему:

26.01.2015
СБУ: частина техніки, з якої обстріляли Маріуполь, вже на території Росії

Для обстрілу використовували російські системи залпового вогню «Град», «Ураган» та міномети «Тюльпан» – Наливайченко далі
25.01.2015
Нового «котла» на Донбасі не буде – журналіст із передової

Найбільш небезпечними наразі є точки на Бахмутській трасі, які не укріплені належним чином далі
  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG