Доступність посилання

ТОП новини

Надія стоятиме до кінця, це слово офіцера – сестра Савченко


«Ми дуже пишаємось Надією і чекаємо її на Батьківщині» – учасники акції за звільнення Надії Савченко

Кияни вийшли на акцію підтримки нового делегата ПАРЄ Надії Савченко

Керівний орган Парламентської асамблеї Ради Європи у понеділок, 26 січня, надав українській льотчиці та депутату Надії Савченко міжнародний імунітет. А тим часом, в Україні та низці інших країн відбулись акції на підтримку Савченко. Зокрема, в Києві українці закликали Кремль відпустити своїх співвітчизників-заручників та збирали підписи на звільнення льотчиці. Сестра незаконно ув’язненої, Віра Савченко, занепокоєна самопочуттям Надії, утім, відмовляти від голодування не буде. За словами Віри, її сестра – розумна людина і знає, що таким чином можна «достукатись» до світових лідерів.

Віра Савченко прийшла на акцію підтримки у футболці із зображенням сестри – льотчиці та депутата Надії Савченко, яку незаконно вивезли з території України та ув’язнили в Росії. За словами Віри, 45-й день голодування дається взнаки: Надія дуже схудла і погано себе почуває.

Дух і душа на найвищому рівні. А тіло в жахливому стані, дуже худа. Шкіра погана, постійно холодна вода, подразнення
Віра Савченко

«Дух і душа на найвищому рівні, краще, ніж були. А тіло в жахливому стані, дуже худа. Шкіра погана, постійно холодна вода, подразнення. На фронті було краще, навіть коли її в полон взяли, було краще», – говорить сестра.

Це слово офіцера, яке залишається непорушним. Вона ітиме до кінця
Віра Савченко

Віра Савченко розповідає, що Надії чотири рази прокололи глюкозу та дозволили вітаміни, які їй принесли адвокати. Утім, цього, безумовно, не вистачає для нормальної роботи організму. Усупереч цьому, Надія планує триматись до кінця. «Це слово офіцера, яке залишається непорушним. Вона ітиме до кінця», – додає сестра.

Треба масово підніматися по світу, по Україні. Діаспора у нас потужна
Віра Савченко

«Моя задача – не переконувати її їсти, а діяти активніше, говорити по всіх каналах різними методами і способами. Добре, що політики допомагають, але це справа наших рук. Треба масово підніматися по світу, по Україні. Діаспора у нас потужна і дуже часто активніша, ніж українці у нас всередині», – зазначила сестра ув’язненої.

Надії Савченко передадуть український прапор

За словами Віри, Надію часто недооцінюють, утім, вона дуже розумна людина. Своїм голодуванням, каже, не розраховувала викликати резонанс у Росії, однак для світу подібний протест не проходить непоміченим.

Поки Віра давали інтерв’ю, біля неї щільним колом стояли люди з аркушами та плакатами «Звільніть Надію!». Із розмов зрозуміло, що багато хто із активістів не пропускає жодної акції – їх «обурює доля людини, на невинність якої вказують усі докази».

Активісти принесли Вірі Савченко прапор України – його вона планує передати сестрі, «щоб Надя повернулася з Москви із прапором України». Поруч українці збирають підписи на захист льотчиці – вимагають її негайного звільнення. Активіст Сашко теж прийшов підписатись під вимогами акції. Каже, що Росія все відслідковує і на все реагує. Путін опрацьовує усі інформаційні зони – у Кремлі дуже бояться справжнього повстання і непокори людей у відповідь на його політику.

«Він нічого не пропускає, чим більший шум підіймається, тим страшніше йому стає. Для нього це як кістка в горлі, і йому про все це доповідають. Тому кожна людина має бути активною і не казати, що це дрібниці. Ні, це не дрібниці! Ми як краплі в морі, рано чи пізно, вода камінь сточить. Усе буде добре», – говорить активіст.

«Безкарно топчуть гідність – потрібно дати по носі» – сестра Савченко

За словами Віри, подібні акції проводити потрібно, адже найменша громадська активність має результат. Вона додає: не потрібно чекати, що «десь-хтось у Європі щось вирішить» – українці самі мають акумулювати сили і розібратись зі своїми проблемами.

Ця акція спрямована і на те, щоб нам нагадати, що у нас крали землю, історію, тепер крадуть людей
Віра Савченко

«Ця акція спрямована і на те, щоб нам нагадати, що у нас крали землю, історію, тепер крадуть людей. Безкарно топчуть нашу гідність – потрібно дати по носі», – додає сестра Савченко.

26 січня у Страсбурзі відкрилася зимова сесія ПАРЄ, робота якої триватиме до 30 січня. Серед головних тем обговорення – ситуація в Україні, теракти в Парижі і захист свободи слова в Європі.

25 грудня 2014 року Верховна Рада України делегувала українську льотчицю Надію Савченко, яка є народним депутатом від партії «Батьківщина», до складу делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи.

13 січня 2015 року Рада ухвалила звернення до ПАРЄ щодо звільнення Савченко. Народні депутати закликали ухвалити на найближчій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи резолюцію із закликом до звільнення Савченко, Сенцова та інших громадян України, які протиправно утримуються на території Росії.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, а її захист наголошує, що Савченко захопили ще до загибелі журналістів і примусово вивезли з території України.

13 грудня 2014 року Надія Савченко розпочала голодування і продовжує його досі.


На цю ж тему:

26.01.2015
У всьому світі мітингують на підтримку Савченко (огляд соцмереж)

У щонайменше 30 країнах світу люди вийшли на акції з вимогами звільнити Савченко, Сенцова, Кольченка та інших в’язнів Кремля далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG