Доступність посилання

ТОП новини

Україна повинна офіційно визнати вторгнення Росії (світова преса)


«Скільки ще боїв програє Україна, перш ніж вирішить виграти війну?»

Українська англомовна газета обурюється бездіяльністю уряду України стосовно конфлікту на сході. Американські ЗМІ продовжують наголошувати на необхідності Заходу допомагати Україні, адже від цього може залежати безпека та добробут самих західних країн. Тим часом, російська англомовна газета пише, що говорити про нову Холодну війну в контексті поточного конфлікту неправильно.

Українська англомовна газета Kyiv Post пише про свою розчарованість бездіяльністю українського уряду стосовно війни на сході України. «Чи то президент Петро Порошенко боїться російського лідера Володимира Путіна, чи то турбується про свої ділові інтереси в Росії, чи то вважає, що занадто сильно потребує російської енергії, щоб критикувати Кремль, але український голова не головує на фронті», – вважає видання. Порошенко продовжує чіплятися за Мінську угоду, якої Росія не дотримується, так само, як Захід продовжує чіплятися за те, що «військового вирішення українського конфлікту не існує», зазначає газета.

Дії прем’єр-міністра Арсенія Яценюка також не надихають газету. Першою реакцією голови уряду на обстріл Маріуполя було скликати екстрене засідання Ради безпеки ООН. Видання зазначає, що таких засідань вже було більше ніж 20, але Росія щоразу користується своїм правом вето стосовно будь-якого істотного рішення.

Колишній посол Великої Британії в Україні Лі Тернер: «Вдумливий аналіз російської агресії в Україні від Брайана Боннера з Kyiv Post»

«Влада може розпочати з того, що офіційно визнає очевидне – Росія воює з Україною та вторглася на її територію. В Україні потрібно офіційно ввести воєнний стан», – пише газета. Розмови про реформи та залучення інвестицій є марними, допоки війну на полі бою не виграно.

«Тож скільки ще боїв програє Україна, перш ніж вона вирішить виграти війну?» – запитує Kyiv Post.

Американська газета New York Times пише, що нову Україну, яка народилася рік тому на Майдані треба врятувати. Трансформація країни є вражаючою, зокрема, через те, що вона знайшла своє втілення не лише в захисті територіальної цілісності України, але й у конструктивній праці – прихильники Майдану перейшли з опозиції до будівництва нової держави, пише видання.

«Однак, стара Україна кидає виклик новій. Державна бюрократія, яка працювала рука об руку з олігархією, щільно переплетена зі старою Україною. Більше того, реформи мають протистояти ще й ворожості російського президента, який хоче будь-якою ціною дестабілізувати Україну», – зазначає газета.

Головний редактор «Громадського радіо» Кирило Лукеренко: «Сорос і Леві: Нагородою Європи стане нова Росія, яка перетвориться з серйозної стратегічної загрози на потенційного стратегічного партнера»

Україна може захистити себе військово, вважає видання, однак їй терміново необхідна фінансова допомога – 15 мільярдів доларів для початку. Однак, щоб забезпечити виживання України, західні сили мають бути політично зобов’язані надавати додаткову допомогу Києву, яка б пропорційно залежала від рівня російської агресії та успішності українських реформ, пише газета.

«На карті не лише майбутнє України, але й Європейського союзу. Втрата Україна була б страшним ударом, який надав би сили російським альтернативам ЄС, заснованим на верховенстві сили, а не законності», – підсумовує видання.

Глава адміністрації президента України Борис Ложкін опублікував статтю в американській газеті Washington Post, де заявляє, що допомога Україні стане інвестицією у сильнішу Європу. За його словами, місією нового уряду є не просто впровадження нових законів, але зміна філософії державної служби в країні. «Найголовніше, ми чітко визначили наші пріоритети, які включають у себе зобов’язання до побудови демократичної держави та європейської інтеграції. Українці відстоювали ці ідеї під час Майдану та підтвердили свою прихильність до них на президентських і парламентських виборах минулого року», – написав Ложкін.

Посол США в Україні Джефрі Пайєтт: «Борис Ложкін, глава адміністрації Петра Порошенка закликає Захід надати більше допомоги Україні»

Тим не менш, Україна отримує набагато менше допомоги від Заходу, ніж країни, менш віддані демократичним ідеалам. «Україна, яка сьогодні переживає найзначущу кризу на європейському континенті з часів Другої світової війни, за останні десять років отримала менше військової допомоги від США, ніж Казахстан, Грузія, Польща чи навіть Росія», – зазначає Ложкін.

Він вважає, що майбутнє варто бачити прагматично. За словами українського урядовця, військова допомога Україні гарантує Європі безпечний східний кордон, а фінансова та політична допомога є ключовою для проведення успішних реформ, які, у свою чергу, створили б зростаючий 40-мільйонний ринок. «Прийшов час мобілізувати всю енергію та ресурси, необхідні для реформування України, не лише заради українців, але й заради вільної і сильної Європи», – підсумовує Ложкін.

Російська англомовна газета Moscow Times пише, що українська криза є більш небезпечною, ніж Холодна війна, про початок якої так часто говорять аналітики. «Сьогодні ми живемо в світі, де старий порядок вже не існує, а новий, який задовольнив би основних гравців, ще не встановили. Саме це і відрізняє поточну ситуацію від часів Холодної війни», – вважає видання.

Ба, навіть загроза ядерної війни сьогодні є вищою ніж раніше – через відсутність політичного діалогу та високий рівень недовіри між державами ймовірність ненавмисної катастрофи стає все більш реальною, зазначає газета. За часів Холодної війни кращою ситуація була і з регіональними конфліктами. Дві наддержави мали в своєму розпорядженні інструменти, за допомогою яких регіональні конфлікти можна було припинити за декілька днів. «Українська криза, що вже призвела до тисяч смертей, має бути серйозним сигналом для всіх нас: ми відстаємо й ми неспроможні придумати адекватні рішення для проблем 21-го століття», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG