Доступність посилання

ТОП новини

Донбас: за крок до катастрофи масштабів Чорнобиля (огляд преси)


Від влучень артилерії загорілися та вибухнули кілька екологічно небезпечних виробництв

На сході Європи виникає нова тоталітарна імперія, що володіє зброєю масового ураження. Газета «День» стверджує, що вже можна говорити про доктрину Путіна не лише на пострадянському просторі, а й у світовій політиці. Її суть в конвертації (або капіталізації) ядерної зброї. Світ чекає відвертий рекет, ядерний шантаж із боку Росії. Україна – це лише початок. Але за нею вибір – ставати жертвою чи центром опору, наголошує видання.

Непрацюючі шахти і, як наслідок, – накопичення в пустотах вибухонебезпечних газів, обстріли хімічних підприємств і потенційна загроза від них, нагромадження побутового сміття, яке ніхто не вивозить і тим більше не переробляє, а ще руйнація заповідних територій, які раніше підтримували й без того не найкращий екологічний стан регіону, а ще брак соціального забезпечення – це далеко не повний клубок проблем, який за масштабами не менший від Чорнобиля. І він, як попереджає газета «Голос України», нині насувається не лише на воєнну територію, а й на всю країну. Видання нагадує, що за період збройного конфлікту в зоні бойових дій на Донбасі постраждали понад 500 підприємств. Від влучень артилерії загорілися та вибухнули кілька екологічно небезпечних виробництв. Водночас безперервні пошкодження ліній електропередач у результаті артилерійських обстрілів спричинюють відключення обладнання для відкачування води з шахт, що призводить до їхнього затоплення. Однак, як зазначає видання, затоплення шахт лише верхівка айсберга. Шахтні води створюють агресивне геологічне середовище з незворотними змінами у гідрологічному режимі території. Докладніше йдеться в статті «Донбас: за крок до екологічної катастрофи».

Газета «Україна молода» згадує всіх генпрокурорів незалежної України. І прогнозує долю нинішнього – Віталія Яреми. Зокрема, за інформацією видання, Петра Порошенка нібито вдалося вмовити замінити Ярему на іншу персону. Якщо президент, у чиїй компетенції – пропонувати Раді генпрокурора, і дійсно погодився попрощатися з очільником Генпрокуратури, це означатиме, що Яремі не допомогли навіть обіцянки розпочати процедуру екстрадиції Януковича. Все добре у свій час, зазначає газета.

Самостійно забезпечити себе електроенергією Крим не в змозі. В цьому вже ніхто не сумнівається, констатує «Голос України». В тому числі і представники кримської влади, які раніше у всьому вбачали підступність «українських націоналістів». Попри те, що багато експертів казали: своєї генерації в Криму не вистачить, прихильники Росії сподівалися на її допомогу. Однак, вже очевидно, що Москва не здатна не тільки забезпечити анексований півострів продуктами харчування, а й енергоносіями. Уже тепер ціни на харчі на півострові зашкалюють і часто перевищують московські. Борги із зарплат на промислових підприємствах на кінець року становили понад 200 мільйони рублів. Видання прогнозує, що протестні акції в Криму вже не за горами.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG