Доступність посилання

ТОП новини

Якби не Росія, війни на Донбасі не було б – Парубій


Андрій Парубій
Андрій Парубій

Якби не Росія, українській владі вдалося б не допустити війни на Донбасі. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив перший заступник голови Верховної Ради, колишній секретар РНБО Андрій Парубій.

У квітні 2014 року Парубій у Луганську вів переговори із людьми, які захопили управління СБУ в Луганській області.

Як стверджує посадовець, коли вдавалося з ними домовитися, – втручалися працівники ФСБ Росії.

«Коли ми говорили з місцевими, вони клялися, що не в їхніх інтересах, щоб була кров, щоб були смерті, але кожен раз, як тільки ми домовлялися і навіть підписували з ними угоди… До речі, коли ми підписували з ними угоди, вони починалися словами: «Ми громадяни України, виступаючи за територіальну цілісність України, проголошуємо…», і далі йшли вимоги. Але як тільки учасники переговорів поверталися до своїх, тут же було кілька представників ФСБ, які просто піднімали бунт», – розповів Парубій.

За його словами, президент Росії Володимир Путін, як під час подій Майдану, так і зараз, намагається створити і підтримувати протистояння між українцями.

Навесні 2014 на сході України групи сепаратистів почали захоплювати адміністративні будівлі, вивішуючи російські прапори. 6 квітня натовп увірвався до будівлі управління СБУ в Луганській області, захопивши арсенал зброї.

На той час секретар РНБО Андрій Парубій тиждень провів у Луганську. Але переговори виявилися безрезультатними.

Україна і Захід звинувачують Росіюу підтримці сепаратистів на Донбасі, проте Москва ці звинувачення відкидає.

З квітня на території Донецької та Луганської областей проводиться антитерористична операція. За даними ООН, відтоді в Україні загинуло 5086 людей.

XS
SM
MD
LG