Доступність посилання

ТОП новини

Захід мав би озброїти Україну (світова преса)


Якщо Україна отримає зброю, Путін може погодитися на мирне врегулювання конфлікту – Financial Times

Британські ЗМІ не можуть дійти згоди щодо того, чи варто Україні та Заходу вести переговори з Росією. Тим часом, міжнародна агенція новин намагається пояснити, чому російський президент Володимир Путін не перестає воювати в Україні, а американська газета цікавиться – хто і як впливає на поточні ціни на нафту.

Британська газета Independent пише, що, незважаючи ні на що, Україна та Росія потребують одна одну, і їм варто домовитися. «Нехай не буде сумнівів, це війна агресії, за яку Путін, прагнучи розділити Україну силою, несе серйозну відповідальність. Однак, варто пам’ятати про реалії – ця війна відбувається на задньому дворі великої ядерної держави», – зазначає видання.

Газета нагадує, що Україна наразі є залежною від російського газу, міждержавного експорту й імпорту, а також грошей, які в Росії заробляють українські мігранти. «В ідеальному світі Україна мала б бути вільною ухвалювати власні геополітичні рішення. Однак, світ не є досконалим, а відносини України з Росією є набагато істотнішими, ніж відносини з ЄС», – зазначає видання.

Отже, єдиним виходом із ситуації, на думку видання, є ведення переговорів. Захід має напружити кожен свій дипломатичний м’яз, щоб змусити Україну та Росію розмовляти між собою. «Набагато більший мир залежить від цього», – підсумовує видання.

Однак інша британська газета, Financial Times, пише, що російський президент Володимир Путін до сьогодні не проявив жодної зацікавленості до припинення воєнних дій або мирного вирішення української кризи. Політика Заходу має змінитися, тому що зусилля, які використовуються на впровадження Мінської угоди, є марними. «Тільки тоді, коли ціна за дії Росії стане непомірно високою, російський президент може замислитися над тим, щоб врегулювати конфлікт мирним шляхом. Наразі питання полягає в тому, як цю ціну збільшити», – зазначає видання.

Аналітичний центр Atlantic Council: «Як допомогти Україні? Надати їй летальну військову допомогу, говорить автор статті Іво Даалдер, посилаючись на майбутню доповідь Atlantic Council щодо України»


По-перше, зауважує газета, Україну треба озброїти. Країна особливо потребує легких протитанкових ракет, враховуючи велику кількість бронетехніки, яку сепаратисти мають на Донбасі. Видання зазначає, що пройшов той час, коли можна було перейматися через ескалацію в разі озброєння України. «Ненадання Україні летальної зброї від Заходу не завадило Росії загострювати конфлікт на кожному кроці – починаючи від анексії Криму та закінчуючи допомогою сепаратистам на Донбасі, їхнім фінансуванням і тренуванням», – пише Financial Times. Лише після того, як ціна конфлікту в Україні стане для Росії зависокою, чого можна досягти, надавши військову допомогу Україні, Путін може погодитися на мирне врегулювання конфлікту, підсумовує видання.

Міжнародна агенція новин Bloomberg пише, що для того, аби зрозуміти, чому сепаратисти та їхні «російські прибічники» вирішили завершити період відносної пасивності та відновили бойові дії, варто уявити цю ситуацію з точки зору Путіна. Його первинною метою було реінтегрувати сепаратистські території в Україну, щоб впливати на місцеву політику – насамперед, щоб запобігти зближенню України з НАТО. Замість цього, Київ офіційно скасував позаблоковий статус держави, а Захід розпочав тиснути на Росію економічно.

Журналіст Брайан Уітмор: «На жаль, мені здається, що автор статті Леонід Бершидський все зрозумів правильно»


«Путін вирішив, що західні лідери розтлумачили його спроби уникнути широкомасштабних санкцій (наприклад, визнання останніх президентських виборів в Україні) як ознаку слабкості», – зазначає видання. Це пояснює, чому для російського лідера не існує дипломатичного вирішення конфлікту з Україною. Путін хоче нарощувати військову міць, щоб говорити з Україною та її західними союзниками з позиції сили, пише видання.

«Путін продовжить воювати в Україні, переконавши самого себе у тому, що Захід прагне знищити Росію. І Росія, і Україна будуть ослаблені», – підсумовує видання.

Американська газета New York Times пише про наступні кроки «царя» Путіна у галузі енергетики, зокрема, щодо нафти. За словами автора статті, на світову ціну на нафту сьогодні має вплив новий король Саудівської Аравії Салман і так званий «російський цар» Путін. Саудівська Аравія може зменшити рівень продукції для підняття цін, а Росія – розпочати відкриту війну з Україною чи навіть вторгнутися в одну з країн Балтії. Видання зазначає, що шанс того, що Росія вдасться до бойових дій, є невисоким, але відкидати цю можливість не можна.

Оглядач Wall Street Journal Ярослав Трофімов: «Путін грає за сценарієм Гітлера, а захист України є важливішим ніж перемога над «Ісламською державою»


«Розпочати велику геополітичну кризу в НАТО є легким способом для Путіна підняти ціну на нафту. Приховані військові втручання в Україну досі з цим не допомогли», – пише видання. Отже, сьогодні світова ціна на нафту залежить від двох чоловіків – короля Салмана і «царя» Путіна.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG