Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні кредити для України: більше грошей – більше контролю


(Справа наліво) Посол США в Україні Джефрі Пайєтт, міністр фінансів США Джейкоб Джозеф Лью, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр фінансів України Наталія Яресько у Києві, 28 січня 2015 року
(Справа наліво) Посол США в Україні Джефрі Пайєтт, міністр фінансів США Джейкоб Джозеф Лью, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр фінансів України Наталія Яресько у Києві, 28 січня 2015 року

Експерти наголошують на необхідності прозорої звітності використання міжнародних кредитів

США та Україна підписали декларацію про співпрацю в сфері надання кредитних гарантій в обсязі двох мільярдів доларів. Публічно документ підписали міністр фінансів України Наталія Яресько та міністр фінансів США Джейкоб Джозеф Лью. Раніше надати Україні кредити у розмірі 1,8 мільярда євро погодилися і міністри фінансів ЄС. Втім, чим більше грошей Україні дають, тим більше потрібно контролювати їхнє використання, кажуть експерти.

28 січня з офіційним візитом до Києва прибув міністр фінансів США Джейкоб Джозеф Лью і з самого ранку разом зі своїм українським колегою міністром фінансів України Наталією Яресько він підписав декларацію про співпрацю щодо надання кредитних гарантій в обсязі двох мільярдів доларів і пообіцяв виділили додатково ще один.

Яресько і Лью підписали кредитні гарантії для України на 2 мільярди доларів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Загальний пакет підтримки становитиме 3 мільярди доларів у разі, якщо уряд України продовжить реалізовувати реформи
Джейкоб Джозеф Лью

​«Разом зі Світовим банком, МВФ, ЄС та іншими партнерами ми у 2014 році надали необхідну допомогу і готові і надалі це робити. Уряд продовжує шлях реформ, і ці зусилля заслуговують на підтримку. У зв’язку з цим ми запропонуємо Конгресу США виділити Україні додатково 1 мільярд доларів, і загальний пакет підтримки становитиме 3 мільярди доларів у разі, якщо уряд України продовжить реалізовувати реформи», – сказав під час свого виступу у Кабміні американський міністр.

Яценюк зустрівся з міністром фінансів США
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Більше грошей – більше контролю

Наголос на впровадженні реформ міністр фінансів США зробив не даремно, адже це головна умова надання Україні таких необхідних коштів. Тут діє принцип «more for more»: чим більше держава виконує умов із першочергового переліку – тим більше грошей надалі отримує. Втім, у цьому експерт Реанімаційного пакету реформ Марія Голуб вбачає ще одну взаємозалежність: чим більше грошей, тим більше контролю потрібно за їхнім використанням, каже вона.

Була хороша ідея запровадити громадську ініціативу з моніторингу використання цих коштів
Марія Голуб

«Була хороша ідея запровадити громадську ініціативу з моніторингу використання цих коштів, щоб громадські експерти могли мати доступ до документів чи могли б бути присутніми під час переговорів, коли укладаються угоди і контролювати корупційну складову, яка може бути. На жаль, мусимо констатувати, що не всі речі є прозорими», – каже Голуб.

Експерт нагадує, що гроші від МВФ, Світового банку, ЄЄ чи уряду США не подарунок, а все-таки кредит із відсотками, які доведеться рано чи пізно погасити.

За оцінками, які наводить британський тижневик The Economist Україна потребує фінансування на понад 20 мільярдів доларів, у той час, як Арсеній Яценюк озвучував цифру в 15 мільярдів. Наразі лише від МВФ український уряд вже отримав близько 9 мільярдів доларів.

А от повністю погасити всі чинні внутрішні та зовнішні кредити Україна повинна через 26 років, у 2040 році. Згідно з графіком прогнозних платежів Мінфіну, найбільше навантаження – 75% платежів – припадають на перші 5 років – з 2014 по 2018 роки.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG