Доступність посилання

ТОП новини

В СБУ повідомили про ще одне перехоплення розмов про обстріл Маріуполя росіянами


Радник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський оприлюднив у фейсбуці, як виглядає, новий запис перехоплення розмов тих, хто 24 січня обстрілював Маріуполь.

Титри, які коментують запис, повідомляють, що співрозмовники були офіцерами Збройних сил Росії – у запису говорять командири батарей і дивізіону ракетної артилерії й їхній неуточнений старший командир.

Після ранкового обстрілу вони говорять, що його результат відомий – «усе місто горить»

Із записів випливає, що через кілька годин після цього обстрілу надходить команда терміново вивести «всі машини, особливо «Гради», і сховати їх в ангарах біля селища Маркіне, що біля російського кордону, бо «до нас їде комісія ОБСЄ». При цьому одна з батарей, яка затрималася, отримує наказ іще здійснити новий обстріл (місто дійсно обстріляли двічі – після руйнівного обстрілу вранці був іще один, менший, удень).

Іще через годину надходить нова команда «відійти на нуль», що, як пояснюють титри, означає на територію Росії.

Раніше українські силовики вже повідомляли, що, за їхніми даними, російські війська, які обстрілювали Маріуполь, уже ввечері того ж дня вивели до Росії.

Тим часом у запису не видно ніякого підтвердження заявам української сторони, які лунали відразу після обстрілу, ніби українські війська завдали удару у відповідь і «знищили чотири з шести «Градів», із яких обстрілювали Маріуполь». Також співрозмовники не згадують про установки «Ураган», про які теж заявляла українська сторона. Ймовірно, російських дивізіонів могло бути кілька.

Автентичність цього запису ніяк не підтверджена. Але, як виглядає, досі не був спростований жоден із попередніх записів перехоплень, здійснених СБУ, які так само не були формально підтверджені.

24 січня чи то сепаратисти, чи то, як кажуть українські силовики, кадрові російські військові обстріляли східні райони Маріуполя; напрям обстрілу – з захоплених ними територій на схід від міста – підтвердили численні спостерігачі, зокрема, й ОБСЄ. Унаслідок обстрілу й поранень загинула на цей час, за останніми даними, вже 31 людина, понад 100 були поранені. В Україні справу про цей обстріл розслідують за статтею «тероризм».

XS
SM
MD
LG