Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко, Меркель і Олланд знову говорять про тристоронній формат


(архівне фото)
(архівне фото)

Президенти України та Франції, а також канцлер Німеччини в телефонній розмові наголосили сьогодні, що Тристороння контактна група є оптимальним форматом для переговорів щодо мирного врегулювання та втілення Мінських домовленостей, під якими стоять підписи всіх сторін, включно з Росією, повідомила прес-служба Петра Порошенка.

Він, Франсуа Олланд та Анґела Меркель висловили переконання, що негайне двостороннє припинення вогню та звільнення заручників мають стати наступними кроками у мирному врегулюванні; подальші дії повинні передбачати відведення військ та техніки від лінії розмежування, що закріплена Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року, мовиться в повідомленні.

Крім того, Олланд і Меркель запевнили Порошенка в готовності до подальшої координації зусиль задля продовження діалогу на найвищому рівні в «нормандському форматі», тобто з участю України, Росії, Німеччини і Франції, повідомила прес-служба.

В апаратах керівників Франції й Німеччини на цей час іще не повідомляли про цю розмову.

Тристороння контактна група збирається у складі представників України, Росії і ОБСЄ, в її засіданнях часто також беруть участь і представники донецьких і луганських сепаратистів. Сепаратисти останнім часом заявляють, що не збираються надалі дотримуватися Мінських домовленостей, укладених на таких засіданнях.

ООН позавчора закликала якнайшвидше поновити переговори про врегулювання збройного конфлікту в частині сходу України в так званому «женевському форматі» – з участю України, Росії, США і ЄС. Як заявив заступник генерального секретаря ООН Джеффрі Фелтман на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому останнім подіям в Україні, необхідно заявити про повну політичну прихильність мирному та твердому вирішенню цього конфлікту на найвищому рівні.

XS
SM
MD
LG