Доступність посилання

ТОП новини

Новому грецькому прем’єру згадали сепаратистські заяви про Україну


Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас
Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас

Ципрас у травні 2014 року називав уряд України «неонацистським» та закликав підтримати «народи, які вирішили створити всередині держави федерацію»

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, який очолив новий кабмін, сформований після перемоги на виборах Коаліції радикальних лівих (СИРІЦА), у травні 2014 року називав уряд України «неонацистським» і закликав ЄС не визнавати його, та підтримати «народи, які вирішили створити всередині держави федерацію».

Відповідна заява прозвучала навесні у ході дебатів із президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцем у відповідь на його заклик переглянути європейську політику щодо Росії після її анексії Криму.

«Ми у ЄС не повинні визнавати та приймати уряд неонацистів в Україні... ЄС не має схвально дивитись на переділ кордонів, але ми маємо поважати позицію народів, які вирішили створити федерацію всередині держави», – цитує Ципраса македонське видання «The Independent».

Інформація про подібні заяви Ципраса також є і на його офіційному сайті.

Водночас днями дослідник радикальних рухів у Європі Антон Шеховцов поширив фотографію, на якій чинний міністр закордонних справ Греції Нікос Коціас позує поруч із російським ідеологом євразійства та неоімперіалізму Олександром Дугіним, якого називають одним з натхненників ідеї Новоросії. Дугін також відомий численними україноненависницькими заявами. Зокрема міркуваннями про те, що геноцид щодо українців актуальний.

«12-го квітня 2013 року Дугін читав лекцію «International Politics and the Eurasianist vision» в Університеті Пірею (University of Piraeus) на запрошення нині міністра закордонних справ, який донедавна був професором на кафедрі Міжнародних та європейських студій цього університету. Фото зроблено до чи після лекції», – прокоментував Шеховцов.

Коціас та Ципрас належать до Коаліції радикальних лівих (СИРІЦА), яка перемогла на останніх парламентських виборах у Греції. СИРІЦА виступає проти політики санкції щодо Росії.

«І Коціас і Дугін пов'язані із російським олігархом Костянтином Малофєєвим, до якого застосовано санкції з боку ЄС та Норвегії за підтримку російських екстремістів у Східній Україні», – додає Шеховцов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG