Доступність посилання

ТОП новини

У Криму затримали одного з лідерів Меджлісу «за підозрою в організації заворушень»


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

У анексованому Криму затримали одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, його підозрюють «в організації й участі у масових заворушеннях».

За даними російських слідчих, йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли відбувалася акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

«Тоді під час проведення демонстрації представників громадської організації «Меджліс кримськотатарського народу» невстановлені особи … почали закликати присутніх осіб кримськотатарської національності до непокори законним вимогам представників влади, що призвело до виникнення масових заворушень, що супроводжувалися застосуванням насильства щодо представників руху «Русское единство» і самооборони Республіки Крим, пошкодженням і знищенням майна», – мовиться в повідомленні.

26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту відбувся масштабний мітинг-протистояння між прихильниками відокремлення Криму – проросійськими силами – і тими, хто виступав за єдність України, основну масу яких становили кримські татари.

Цього тижня на єдиний кримськотатарський телеканал ATR прибули силовики і почали проводити обшук. За даними телеканалу, озброєні люди прибули з метою вилучити комп’ютерний сервер, на якому зберігаються відеоматеріали подій річної давнини, зокрема, масштабного мітингу під стінами кримського парламенту 26 лютого.

XS
SM
MD
LG