Доступність посилання

ТОП новини

Росія розмістила на Донбасі ракетні комплекси «Панцир-С1» у житловому кварталі (світова преса)


Заперечення Росією присутність її військових на Донбасі стало вже «поганим жартом»

Російська англомовна газета пише про незаперечні докази присутності російських військ та озброєння на сході України. А чеська газета намагається пояснити ескалацію конфлікту на сході України. Тим часом американське видання наполягає на збільшенні військової допомоги Україні. Британське видання публікує статтю про небезпеку підтримки європейських лівих партій, як, наприклад, грецька «Сіріза», Кремлем.

Російська англомовна газета Moscow Times пише, що Росія продовжує заперечувати очевидне стосовно України – присутність там російських військ і військової техніки. «Це вже стало поганим жартом. Їм показують докази, а вони продовжують говорити: «Я нічого не бачу. Коли ви нарешті представите докази?» – пише видання.

Колишній посол Великої Британії в Україні Лі Тернер: «Moscow Times пояснює, як Росія надає і комплектує сучасні системи озброєння (сепаратистам – ред.) в Україні»

Автор статті оприлюднив фото із Шахтарська, який наразі є під контролем сепаратистів, на фото два «Панцири-С1», самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси. Російська армія почала експлуатацію цих комплексів у 2012 році, українська армія не має їх у своєму розпорядженні. «То ж яким чином дві такі машини потрапили у Шахтарськ – не у поле чи ліс, а на подвір’я великого житлового кварталу?» – запитує автор статті. Очевидно, що хтось наказав їм залишити комплекси там, де будь-яка спроба знищити їх призведе до жертв серед цивільного населення, йдеться у статті.

«Це чергова інновація Росії в Україні – не просто постачати сепаратистам надзвичайно потужну зброю, але використовувати місцеве населення як живого щита», – підсумовує газета.

Чеська газета Lidové Noviny публікує інтерв’ю з військовим аналітиком Михайлом Самусем, який пояснює, що через скрутне економічне становище Росії сепаратисти почали наступати в Україні, щоб закріпити за собою більше української території, а також – для забезпечення кращої позиції за столом переговорів, коли Захід все ж таки скаже: «Досить».

Самусь також пояснює, чим було мотивоване рішення українського уряду визнати Росію державою-агресором, яке, на думку експерта, було політичним кроком. «Таким чином, Україна вказує, що Росія порушує директиву ООН і має за це нести кримінальну відповідальність, а також закликає міжнародну спільноту, щоб вона притягла Росію до цієї відповідальності», – пояснює Самусь.

Lidové Noviny: «Наступ на Східну Україну? Стовідсоткова тактика Москви, говорить аналітик»

Він також додає, що Україна намагається домогтися визнання того, що Росія є учасником конфлікту. На думку Самуся, визнання Росії агресором сталося після певних консультацій українського президента Петра Порошенка з «західними партнерами». За словами експерта, наступним кроком мали б стати нові переговори, за гарантію яких мав би відповідати Захід.

Американська газета Washington Post пише, що Україна потребує американської допомоги. Видання нагадує, що поточна криза означає набагато більше для Заходу, ніж захист України. «Росія знехтувала правилами, які зберігали мир, стабільність і безпеку в Європі упродовж майже 70-и років, і використала силу для зміни кордонів. Якщо Захід не зупинить Росію зараз, то може зіштовхнутися з викликами, навіть збройними викликами від неї пізніше, і це буде коштувати набагато більше», – пише видання.

На сьогоднішній день, США та ЄС допомагали Україні шляхом запровадження санкції проти Росії. США також надали Україні військову допомогу, але не летальну й загалом лімітовану, зазначає газета. Все це не принесло результатів. Для того, щоб змусити Росію змінити свій курс, Захід має надати Києву військову допомогу, яка б зробила подальшу ескалацію конфлікту занадто дорогою для російського президента Володимира Путіна, пише видання.

Українське посольство у Сенегалі: «Україна потребує американської допомоги»

З огляду на це, у статті зазначається, як саме США може допомогти Україні. По-перше, Вашингтон має забезпечити Україну коштами – один мільярд доларів військової допомоги в поточному році та ще по одному мільярду у 2016 і 2017 роках. По-друге, уряд США має змінити свою політику та почати надавати Україні летальну військову допомогу. По-третє, США має заручитися підтримкою держав-членів НАТО, особливо тих, які працюють з колишньою радянською технікою й озброєними системами, сумісними з обладнанням України.

«Час не терпить зволікань. Через три місяці на сході України почнеться весна, та бойові дії можуть стати ще інтенсивнішими. Ми маємо допомогти українцям запобігти цього», – підсумовує видання.

Британська газета Telegraph пише, що неприкрита радість, з якою Кремль привітав перемогу лівої партії «Сіріза» на виборах у Греції має бути серйозним занепокоєнням для європейських політиків. «Тепер зрозуміло, що Кремль не просто хоче підтримати антиєвропейські партії», – пише видання.

Незалежна неурядова організація «Права в Росії»: «Підтверджені звіти про те, що Путін використовує мережу колишніх офіцерів КГБ для фінансування правих партій у Європі».

Новий грецький уряд уже розкритикував позицію Європи щодо посилення санкцій проти Росії. «Більше того, той факт, що Кремль тепер має нового союзника у серці Європи, лише заохочуватиме Путіна вірити, що він може зміцнити позицію Москви, завдаючи подальшої політичної шкоди за рахунок Європейського союзу», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG