Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти: переговори в Мінську переносяться


Владислав Дейнего (л) і Денис Пушилін, Мінськ, 30 січня 2015 року
Владислав Дейнего (л) і Денис Пушилін, Мінськ, 30 січня 2015 року

Представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», які прибули до Мінська на переговори тристоронньої контактної групи, заявили, що зустріч переноситься.

Як заявили представники сепаратистів, вони отримали повідомлення від білоруського Міністерства закордонних справ про те, що українська сторона не прибуде на передбачувану зустріч.

Представник «ДНР» Денис Пушилін заявив, що він зі своїм колегою з «ЛНР» Владиславом Дейнего їде з Мінська до Москви.

За словами Пушиліна, сепаратисти готові вести переговори про перемир’я з українською стороною за нинішньою лінією зіткнення, оскільки в результаті останнього протистояння ця лінія змістилася на колишні позиції українських військових.

Він також заявив, що загострення в січні 2015 року пов’язане з «недоговороздатною позицією України».

Як заявив Пушилін, бойовики готові говорити про відведення важкої техніки відповідно з Мінською угодою, але будуть спиратися тільки на фактичну лінію зіткнення.

«Ця лінія може змінюватися щодня. І це залежить від української сторони. Якщо переговорний процес буде порушений і будуть відновлені обстріли, керівництво «ДНР» і «ЛНР» готове вийти на межі повноцінних Донецької та Луганської областей», – сказав Пушилін.

Крім того, за його словами, говорити про економічні питання і обмін полоненими сепаратисти готові тільки після повного припинення вогню і після відведення важкого озброєння з калібром вище 100 міліметрів.

Речник МЗС Білорусі Дмитро Мирончик заявив Радіо Свобода, що його відомство не заявляло нічого про скасування мінських консультацій тристоронньої групи по Донбасу. «Поки що нам немає нічого іншого сказати для ЗМІ, але такої заяви з боку МЗС Білорусі не було», – сказав речник.

У Міністерстві закордонних справ України раніше сьогодні заявили, що наразі є попередня домовленість про проведення зустрічі тристоронньої контактної групи у Мінську в п’ятницю-суботу. Як заявила заступник міністра закордонних справ із питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, зараз українська сторона готова до проведення цієї зустрічі, триває узгодження документа про виконання мінських домовленостей, зокрема відведення військової техніки і зброї.

XS
SM
MD
LG