Доступність посилання

ТОП новини

Як живе «зона» в умовах АТО


Фото ілюстраційне, автор Андрій Кравченко
Фото ілюстраційне, автор Андрій Кравченко

В’язень з окупованої частини Донбасу розповів про воєнні будні

Близько двадцяти тисяч в’язнів в Донецькій та Луганській областях опинилися в зоні збройного конфлікту, з них 15 тисяч – на тимчасово окупованих територіях. Під час останніх боїв поблизу Дебальцева одна з колоній потрапила під обстріл. У департаменті виконання покарань запевняють, що можуть розмістити ув’язнених в інших регіонах, однак ситуація не дозволяє їх туди відконвоювати.

Загроза обстрілів, перебої з харчами та медикаментами, неможливість отримувати передачі від рідних, якщо вони не місцеві – такими є реалії в місцях позбавлення волі на тій частині Донбасу, яка опинилася під контролем сепаратистів.

«Охорону забезпечують, а в плані медикаментів та харчування – скрутно. Буває, що немає світла, води», – розповів у телефонній розмові Радіо Свобода Георгій – в’язень однієї з колоній суворого режиму, який просив не називати його прізвища та назви колонії.

Очікування: від евакуації до мобілізації

Утім, за словами Георгія, у них наразі лише вікна тремтять від гуркоту канонади, натомість Чорнухінська колонія поблизу Дебальцева зазнала обстрілу, внаслідок чого серед в’язнів є вбиті та поранені.

«Дехто пішов з табору – втекли. Але здебільшого не йдуть, бо бояться. Куди тут підеш, коли всюди стріляють», – зауважує Георгій.

За його словами, спочатку казали про те, що в’язнів евакуюють з окупованих територій. Однак далі розмов справа не пішла. Натомість тепер подейкують про можливу мобілізацію до збройних загонів сепаратистів.

«Розмови такі є, що це буде скоро. Хоча розмови ці тривають уже десь три місяці… Тож, усе цікавіше й цікавіше стає – лише незрозуміло, чим усе закінчиться», – іронізує Георгій.

У Департаменті виконання покарань підтвердили інформацію про обстріл Чорнухінської колонії, однак кажуть, що не володіють інформацією про те, що серед в’язнив є загиблі.

«У Чорнухінській виправній колонії дійсно ситуація складна. 24-25 січня під час обстрілу цієї установи артилерійськими снарядами було пошкоджено частину локального периметру і гуртожитки. Під час обстрілу було поранено одного засудженого. У таких випадках засуджені переводяться одразу до підвальних приміщень», – каже речниця департаменту виконання покарань Катерина Денисюк.

В’язнів з Донбасу є де розмістити, але не виходить вивезти

На непідконтрольній українській владі території Донбасу опинилося близько 15 тисяч в’язнів. У Департаменті виконання покарань запевняють, що мають можливість розмістити ув’язнених з окупованих територій в інших областях, однак не можуть вивезти людей із зони бойових дій. Лише поодинокі спроби перевезення в’язнів були успішними.

«25 грудня із Єнакіївської виправної колонії частину засуджених перевели до Артемівського СІЗО, на територію підконтрольну українській владі», – розповідає Катерина Денисюк, уточнивши, що так вдалося вивезти лише 21 особу.

За словами правозахисника Євгена Захарова, в’язні на окупованих територіях опинилися в дуже складних умовах і за теперішніх умов можуть розраховувати насамперед на гуманітарні вантажі. Однак йому відомо також про випадок, коли «рідні засуджених зібрали машину з харчами – повезли, але на тій території пограбували – забрали все».

У Департаменті виконання покарань утримуються від порад в’язням, які зараз перебувають на окупованій території, окрім одного: якщо вони раптом якимось чином опиняться на території підконтрольній українській владі, то їм потрібно звернутися в правоохоронні органи, щоб відповідно до закону вирішити питання про свою подальшу долю.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG