Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ доручила Міненерго перевірити свій договір поставок електроенергії до Криму


Генеральна прокуратура України не перевірятиме законність договору між Україною і Росією на постачання електроенергії в анексований Крим і передоручила проведення такої перевірки Міністерству енергетики і вугільної промисловості. Про це повідомила керівник відділу з питань доступу до публічної інформації ГПУ Лариса Мілевич у відповіді на інформаційний запит проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Раніше члени партії «Демократичний альянс» звернулися до прокуратури з проханням перевірити, чи відповідає законодавству України договір з Росією щодо поставок електроенергії на півострів.

«Повідомляю, що зазначене звернення 27 січня, відповідно до вимог статті 7 закону України «Про звернення громадян», направлено для розгляду в Міністерство енергетики і вугільної промисловості України», – йдеться у відповіді на запит.

29 грудня Україна і Росія уклали річний контракт на постачання електроенергії до Криму. З української сторони він був підписаний держпідприємством «Укрінтеренерго», а з російської – компанією «Центр здійснення розрахунків».

20 січня лідер партії «Демократичний альянс» Василь Гацько виклав в інтернеті копію укладеного договору. Відповідно до даного документа, Крим вказаний в контракті як «Кримський федеральний округ». Відповідно до договору, Україна поставляє на півострів електроенергію, за цінами, які на 15 відсотків нижчі від торішніх, і виплачує штраф у розмірі 20 відсотків від вартості електроенергії у разі збоїв.

Після цього з’явилося звернення до Генпрокуратури і СБУ з проханням перевірити, чи відповідає законодавству України договір з Росією про поставки електроенергії на півострів.

19 січня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагав пояснити, на підставі чого Міненерго погодилося на такі умови договору.

23 січня заступник міністра Кабінету міністрів Роман Греба повідомив, що співробітники Міністерства енергетики влаштували саботаж і не надали ні документів, ні пояснень, які необхідні для повного і всеосяжного розслідування.

XS
SM
MD
LG