Доступність посилання

ТОП новини

З Дебальцева евакуювали 2,5 тисяч жителів – Яценюк


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Із Дебальцева Донецької області вже вдалося евакуювати близько 2,5 тисяч мирних жителів, повідомив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Із них – понад 600 дітей і 60 людей похилого віку, які не можуть пересуватись, більшість з яких люди з інвалідністю, сказав Яценюк на засіданні Кабміну.

«Основна проблема в тому, що російські терористи обстрілюють цивільні автобуси», – сказав прем’єр.

За його словами, ухвалене рішення направити в зону АТО, в Дебальцеве й Авдіївку, два броньованих КрАЗи для евакуації людей. «Вони повністю заброньовані як для пасажирів, так і для водія. Кожен КрАЗ може перевезти мінімум 20 осіб, якщо потіснитися, можна і до 30 осіб і таким чином ми захищаємо людей від обстрілу російських терористів, від осколків», – заявив Яценюк.

Він уточнив, що усі автомобілі пофарбовані у білий колір з червоними хрестами. «Ще раз звертаюся до представників міжнародних організацій, насамперед до ОБСЄ, і до Росії, яка контролює своїх російських терористів: припиніть обстріл мирних громадян», – заявив Яценюк.

Він висловив сподівання, що ці бронемашини доїдуть до місця призначення в ніч із середи на четвер, щоб евакуація мирних жителів була відновлена.

Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, останніми днями перебуває під постійним обстрілом бойовиків, які намагаються захопити його на порушення Мінських домовленостей. Так само вони ведуть активний наступ практично на всій лінії фронту. Сепаратисти твердять, що готові припинити вогонь за умови, що лінія контакту буде визнана на нинішній час, за результатами значних територіальних захоплень, які вони здійснили так само на порушення Мінських домовленостей, поки українська сторона на виконання цих документів не відповідала силою на наступ. Україна й ОБСЄ наголошують, що єдина лінія контакту була встановлена 19 вересня і має бути дотримана.

XS
SM
MD
LG