Доступність посилання

ТОП новини

Озброєння України Заходом: «за» і «проти» (світова преса)


Американські, британські та німецькі ЗМІ наводять свої думки з цього питання

Погляди світових видань розділилися стосовно теми озброєння України. Деякі американські та німецькі ЗМІ вважають, що надання Україні західної зброї матиме виключно неприємні наслідки. Однак, інші американські, а також британські, видання запевняють, що лише озброївши Україну можна зупинити війну.

Міжнародна агенція новин Bloomberg пише, що надання Україні зброї матиме неприємні наслідки. По-перше, на думку видання, Україна може почати вірити в те, що США готові на все заради перемоги над Росією. По-друге, це може заохотити Росію розширити війну, адже Кремль знає, що США та НАТО не зацікавлені в масштабній війні. «Підсумок полягає у тому, що США та їхні союзники не хочуть воювати з Росією через Україну, а сама Україна не допоможе своїм інтересам, загостривши конфлікт, який вона, напевно, програє», – зазначає видання.

Bloomberg пише, що російський президент Володимир Путін і без того поводить себе агресивно в Україні, тож американське втручання у військовий конфлікт лише сильніше натисне на російського лідера. «Що може змусити росіян прийняти відкриту війну з братами-слов’янами в Україні (поки що, зазначає видання, вони цього не зробили), так це ідея того, що вони будуть воювати не проти українців, але проти НАТО, військового альянсу налаштованого на знищення Росії, у що вони вірять з дитинства», – пише видання.

Редактор української англомовної газети Брайан Боннер: «Чому надання Україні зброї матиме неприємні наслідки»

Отже, автор статті вважає, що Україна має забути свої амбіції стосовно вступу до НАТО, а США має пояснити Києву, що ці амбіції є нереалістичними. Правильно це чи ні, пише видання, але альянс не хоче вступу до своїх лав України, який став би для Росії межею. «Допоки це є так, США повинні триматися подалі від східної України», – підсумовує видання.

Однак британська газета Times пише, що аргументи проти військової допомоги Києву стають «дедалі наївнішими». Наприклад, один із найрозповсюдженіших страхів полягає у тому, що Україну введуть в оману стосовно того, що Захід буде разом з ними боротися проти Росії. «Після того, як українці рік випрошували зброю, вони мають краще уявлення про позицію Заходу», – пояснює видання.

Звичайно, Путін може розпочати масштабну та відкриту війну проти України. Тим не менш, він досі цього не зробив, адже знає, що ціна такого конфлікту є надзвичайно високою. «Російський президент віддає перевагу дешевим і брудним завоюванням. Надання Україні зброї підніме ціну війни для Путіна, а також зробить його більш схильним до дипломатії», – вважає газета.

Журналіст Хусейн Кесвані: «Непевний щодо моїх власних думок стосовно цього питання, але (автор статті) Роджер Бойс надає переконливі аргументи, які підтримують (озброєння України)»

Адміністрація президента США Барака Обами заявляє, що Росія загрожує цілій системі безпеки, що встановилася після закінчення Холодної війни, але США все одно не допомагає Києву нічим іншим, окрім готової до вживання їжі, пише видання. Саме через нестачу дій, які б підтвердили слова Обами, Путін загострює конфлікт. «Настав час змінити розрахунки Путіна стосовно вартості конфлікту в Україні, за допомогою надання Києву зброї», – підсумовує видання.

Тим часом, німецьке видання Deutsche Welle запевняє, що озброєння України західними державами лише розпочне гонку озброєнь. Як тільки Київ отримає сучасну військову техніку, Путін покращить озброєння своїх солдатів, вважає видання. «У цій війні більше зброї означає більше насильства», – пише Deutsche Welle. Саме через це, запевняє автор статті, багато європейців, серед них і німецький канцлер Ангела Меркель, виступають проти озброєння української армії.

DW Європа: «Простого рішення немає: США обговорює, чи варто Вашингтону допомогти Україні зброєю»

Видання також пише, що той, хто забезпечить Київ військовою технікою, стане відповідальним за наслідки конфлікту. «Що, коли американські танки не залишаться в українській армії, але потраплять у руки батальйонів? Правозахисна організація Amnesty International вже довела, що добровольчі батальйони в Україні також порушують права людини», – зазначає видання.

Отже не варто тиснути на американського президента через небажання негайно озброїти українську армію. Він лише намагається вчитися на уроках минулого, пише німецьке Deutsche Welle.

Однак редакція американської газети LA Times вважає, що все ж таки настав час для США надати Україні оборонну військову допомогу. Незважаючи на обережну позицію Білого дому стосовно цього питання, недотримання припинення вогню та нещодавні успіхи сепаратистів на сході України дають підстави переглянути поточну позицію США.

Журналіст Рискелді Сатке: «LA Times: Настав час для США надати Україні оборонну військову допомогу»

«Немає гарантії того, що озброєння України допоможе переконати Путіна змінити свою стратегію, але ми вважаємо, що американська адміністрація повинна спробувати», – пише газета. Крім того, США мають дотримуватися єдиної позиції з Європейським союзом стосовно санкції проти Росії, а також надалі заохочувати переговори стосовно політичного майбутнього України.

«Нарешті, США повинні пояснити свої дії. Вони полягають не в тому, щоб перемістити пішака на «шахівниці Холодної війни», як це Обама колись назвав, але в тому, щоб підтримати незалежність і територіальну цілісність України та будь-якого іншого європейського народу», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG