Доступність посилання

ТОП новини

Знущання над полоненими є воєнним злочином – Amnesty International


Як захистити полонених й покарати воєнних злочинців?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:02 0:00

Як захистити полонених й покарати воєнних злочинців?

Міжнародна громадська організація Amnesty International моніторить ситуацію на сході України й фіксує інциденти, які можуть визнати воєнними злочинами. Про в ефірі Радіо Свобода повідомила директор українського представництва організації Тетяна Мазур.

«Наша увага зосереджена на тому, як поводяться з полоненими, й на обстрілах, внаслідок яких гине цивільне населення. Це потенційно може бути воєнним злочином», – сказала виконавчий директор Amnesty International Ukraine в ефір програми «Ми разом».

Коментуючи відео знущань бойовиків над полоненими захисниками Донецького аеропорту, Мазур зазначила, що «це може трактуватися як жорстоке поводження, в умовах даного конфлікту це може бути воєнним злочином».

«Ті кадри, як ми побачили, факти жорстокого поводження, кадри катувань, принижень людської гідності – всі ці порушення заборонені. І вони в умовах як не міжнародного, так і міжнародного збройного конфлікту будуть вважатися воєнними злочинами. І відповідальність за такі дії нестимуть як за воєнні злочини», – наголосила правозахисник.

Мазур розповіла, що Amnesty International фіксує воєнні злочини і порушення норм міжнародного гуманітарного права, які чиняться як сепаратистами, так і українською стороною. Однак, каже вона, для розслідування дій української сторони існує військова прокуратура, а розслідувати злочини на території, яку контролюють сепаратисти, неможливо.

За її словами, злочинами, вчиненими проти українських полонених, може займатися Міжнародний кримінальний суд.

«Міжнародний кримінальний суд проводитиме розслідування і розглядатиме якісь події тільки у тому випадку, якщо держава або не бажає, або не здатна сама провести ефективне розслідування», – пояснила Мазур.

Тому, за словами виконавчого директора Amnesty International Ukraine, важливо ратифікувати Римський статут і приєднати Україну до юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

Сьогодні Верховна Рада визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо «скоєння злочинів проти людяності і воєнних злочинів вищими посадовцями Росії і керівниками угруповань «ДНР» і «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків і масового вбивства українських громадян». Автори відповідної постанови пояснили, що, відповідно до статті 12.3 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, держава може визнати юрисдикцію МКС щодо конкретних злочинів без ратифікацїі його статуту.

Водночас Римський статут депутати не ратифікували.

XS
SM
MD
LG