Доступність посилання

ТОП новини

У Путіна зрозуміли абсурдність арешту Давидової за дзвінок до посольства України?


Мешканка Вязьми, звинувачена в держзраді, звільнена під підписку про невиїзд

Багатодітну матір Світлану Давидову, обвинувачену в державній зраді, звільнили з-під варти. Увечері 3 лютого вона вийшла з воріт московського СІЗО «Лефортово». Як повідомив Радіо Свобода адвокат Сергій Бадамшін, запобіжний захід його підзахисної замінений на підписку про невиїзд.

– Ми з іншим адвокатом – Іваном Павловим подали клопотання про зміну запобіжного заходу. У вівторок слідчий задовольнив наше клопотання. Обрано запобіжний захід – підписку про невиїзд.

– Як Ви вважаєте, чи зіграло свою роль звернення до президента Росії на захист Світлани Давидової, яке в інтернеті підписали понад 40 тисяч осіб і яке було передано до приймальні президента?

– Безумовно. Кожна людина, яка допомогла, несе ту частку тепла і доброти, яку тепер вона, мати, зможе передати своїм дітям.

– Ви думаєте, що рішення було ухвалене «самою верхівкою»?

Центр ухвалення рішень у цій справі змістився дещо вище
Сергій Бадамшін

– Не можу сказати стовідсотково, але прекрасно розумію, що центр ухвалення рішень у цій справі змістився дещо вище. Я думаю, розсудливість взяла гору над тим пеклом, яке відбувалося з цією людиною, з моєю підзахисною Світланою Давидовою. Я вважаю, що рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту було ухвалене незаконно і необґрунтовано. Всі інші дії ми зараз будемо обговорювати з підзахисною і з моїм колегою Іваном Павловим. Будемо вживати усіх заходів для того, щоб справедливість взяла гору.

– Чи є склад злочину, передбачений статтею про державну зраду, в діях Світлани Давидової?

– Я вважаю, що абсолютно немає. Абсолютно несправедливе звинувачення.


«Треба привчати владу до того, що ми посилюватимемо тиск» – ініціаторка звернення до Путіна

У Москві партія «Яблуко» провела одиночний пікет за свободу Світлани Давидової. Акція відбулася біля головного будівлі ФСБ Росії на Луб’янці. У ній по черзі брали участь лідер партії Сергій Мітрохін і двоє його соратників – Софія Русова і Антон Антонов-Овсієнко.

Понад 40 тисяч людей підписали звернення на адресу президента Росії Володимира Путіна із закликом звільнити з-під варти Світлану Давидову. У вівторок петиція надійшла до приймальні президентської адміністрації. Говорить економіст Ірина Ясина, одна з ініціаторів цього звернення:

Подивимося, що буде далі з цією справою, але в мене таке відчуття, що вона взагалі розвалиться
Ірина Ясина

– Я вважаю, що головну роль у зміні запобіжного заходу Світлані Давидовій зіграли наші зусилля. Подивимося, звичайно, що буде далі з цією справою, але в мене чомусь таке відчуття, що вона взагалі розвалиться.

– Вас здивувала кількість підписантів цього звернення?

Повинен був бути мільйон підписів
Ірина Ясина

– Знаєте, я вважаю, що їх все одно було мало. Я днями розмовляла про цю справу зі своєю знайомою з Парижа, вона росіянка, нащадок білої еміграції. Вона сказала: ну, взагалі-то повинен був бути мільйон підписів.

– Чому ж не мільйон, як Ви думаєте?

Треба все-таки привчати владу до того, що ми будемо посилювати тиск
Ірина Ясина

– Тому що у нас дуже слабка віра в свої сили. Ми вважаємо, що від нас нічого не залежить. Від нас рідко щось залежить в нашій країні, але треба все-таки привчати владу до того, що ми будемо посилювати тиск.

– Рішення, як про те, щоб Світлану Давидову посадити, так і про те, щоб її випустити, ухвалювалися політичні чи це швидше юридичний казус?

– Гадаю, це рішення на рівні якихось високих виконавців, які хочуть показати свою значимість. Не думаю, що такі рішення ухвалював сам Путін. У будь-якому разі про взяття під варту рішення ухвалювалося якимись виконавцями середнього, може, дещо більш високого рівня. Але потім, після заяв Пєскова (прес-секретар Володимира Путіна – ред.), стало зрозуміло, що вони, мабуть, зрозуміли, що погарячкували.

– Чому у Вас є відчуття, що справа розвалиться?

Неможливо судити людину за те, що вона зателефнувала до посольства України
Ірина Ясина

– Це швидше надія. Адже неможливо судити людину за те, що вона зателефнувала до посольства України і сказала, що, їй здається, що до України відправляються війська. У той час, як російська сторона стверджує, що там жодних військ немає. Їй в такому випадку повинні були б сказати: «Тітонько, Ви збожеволіли, вам здалося», – але в жодному разі не судити за держзраду.


Раніше у вівторок в управлінні ФСБ у Вязьмі (Смоленська область), де живе Давидова, були допитані її чоловік, сестра, мати і батько.

Як повідомляє в Фейсбуці журналістка і громадський діяч Ольга Романова, вона супроводжувала доставку родині Світлани Давидової гуманітарної допомоги від фонду «Простягни руку».

​Світлану Давидову затримали 21 січня через її дзвінок до посольства України в квітні 2014 року, під час якого – за версією слідства – вона припустила, що службовців військової частини, розташованої неподалік її будинку у Вязьмі, могли відправити на Донбас.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода


На цю ж тему:

02.02.2015
Росія і Україна: за справу Давидової береться досвідчений адвокат

Петербугський юрист Іван Павлов замінить державного захисника Світлани Давидової, яку влада звинуватила в держзраді далі
02.02.2015
Яка зрада, якщо Росія офіційно «не воює» з Україною? – чоловік Давидової

Арешт у Росії матері сімох дітей Світлани Давидової є логічним наслідком розвитку авторитарного режиму – правозахисник далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG