Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ закликають створити гуманітарний коридор на сході України


Спостерігачі ОБСЄ на місці одного з обстрілів у житлових кварталах, Донецьк, 30 січня 2015 року
Спостерігачі ОБСЄ на місці одного з обстрілів у житлових кварталах, Донецьк, 30 січня 2015 року

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан повторив сьогодні заклик чинного голови Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністра закордонних справ Сербії Івиці Дачича, який учора закликав до триденного перемир’я в боях на сході України.

Він закликав усі сторони припинити обстріли житлових районів та інші бойові дії і встановити тимчасове перемир’я, що дозволило б негайно евакуювати мирне населення, з гуманітарних міркувань, повідомили в ОБСЄ.

За його словами, місія готова підтримати таке перемир’я, що мало б набути чинності негайно і протривати не менш як три дні.

Крім того, Апакан закликав усі сторони працювати для досягнення постійного припинення вогню і повного виконання мінських домовленостей.

«Люди на сході України натерпілися вже досить. Єдиний шлях досягти миру – це повернення всіх сторін за стіл переговорів і щиро взятися за виконання Мінських домовленостей у повному обсязі», – наголосив він.

Проросійські сепаратисти з підтримкою російських військ останнім часом почали активний наступ практично на всій лінії фронту на сході України на порушення Мінських домовленостей. Від обстрілів потерпають міста й села в регіоні конфлікту. При цьому російські сепаратисти твердять, що можуть погодитися на припинення вогню за умови, що лінія контакту буде визнана на нинішній час, за результатами значних територіальних захоплень, які вони здійснили так само на порушення Мінських домовленостей, поки українська сторона на виконання цих документів не відповідала силою на наступ. Україна й ОБСЄ наголошують, що єдина лінія контакту була встановлена 19 вересня і має бути дотримана. Крім того, Росії й сепаратистам нагадують про численні інші не виконані ними пункти Мінських домовленостей – такі, як виведення з України іноземних бійців і найманців і озброєнь, повернення Україні контролю за всім протягом її кордону чи звільнення незаконно утримуваних осіб.

XS
SM
MD
LG