Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: Генпрокуратура Росії визнала подвійне громадянство Сенцова


Олег Сенцов
Олег Сенцов

Генеральна прокуратура Росії визнала наявність подвійного громадянства в українського режисера Олега Сенцова, затриманого навесні 2014 року в Криму за підозрою в організації теракту і перевезеного в Москву. Про це проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» розповів адвокат Сенцова Дмитро Дінзе.

За його словами, раніше захист режисера направив скаргу в російську Генпрокуратуру через те, що слідчі органи ФСБ Росії надавали в суд довідку про визнання Сенцова Федеральною міграційною служба громадянином Росії.

Як заявив Дінзе, на підставі цієї довідки в Росії встановлювали його особу і громадянство.

«Я оскаржив дане рішення, і Генеральна прокуратура дала, відповідно, мені відповідь, в якій вказала, що у Сенцова де-факто є подвійне громадянство – він є громадянином України і Росії в силу федерального конституційного закону, який був ухвалений по Криму. Але де-юре він є громадянином Росії в силу того, що немає двосторонньої угоди між Україною і Росією про подвійне громадянство», – розповів адвокат.

Він пояснив, що в Генпрокуратурі Росії визнають подвійне громадянство режисера, але з правових підстав і в рамках справи вони його представляють громадянином Росії, без урахування українського громадянства.

«Якщо Генпрокуратура ставить питання про подвійне громадянство Сенцова, то до нього можуть допустити українського консула, який перебуває в Москві, про що мною і було заявлено днями клопотання. Будемо чекати відповіді», – повідомив Дінзе.

Адвокат зазначив, що захист буде і надалі наполягати на українському громадянстві Сенцова і на відсутності юридичних фактів говорити про громадянство Росії.

Український режисер Олег Сенцов був затриманий ФСБ в анексованому Криму, а потім переправлений в СІЗО Москви. Його звинувачують у підготовці терактів. 26 грудня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 квітня 2015 року термін утримання під вартою Сенцова.

XS
SM
MD
LG