Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала заборону транслювати фільми, які прославляють армію Росії


Російський актор Михайло Пореченков
Російський актор Михайло Пореченков

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому закон, що забороняє трансляцію в Україні фільмів, які пропагують війська і правоохоронні органи Росії. За ухвалення в цілому законопроекту «Про захист інформаційного телерадіопростору України» проголосували 259 депутатів.

«В Україні забороняється поширення і публічна демонстрація фільмів, виготовлених фізичними і юридичними особами Російської Федерації, а також фільмів, які пропагують (включаючи надання позитивної інформації) діяльність правоохоронних органів, Збройних сил, інших військових або силових формувань Російської Федерації або їхніх окремих представників, і фільмів, сюжет яких прямо або побічно пов'язаний із діяльністю цих органів або формувань», – йдеться в документі.

Поширення таких фільмів планується карати штрафом у сумі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат за кожний показ або випадок поширення, що буде відраховуватися в державний бюджет.

Цей закон набуде чинності через два місяці після його опублікування.

Відповідно до тексту законопроекту, розміщеному на сайті парламенту, норми цього закону не застосовуються щодо фільмів, які були вироблені до 1991 року.

Як заявив під час представлення законопроекту в сесійній залі парламенту глава комітету з питань культури і духовності, народний депутат з фракції «Народний фронт» Микола Княжицький, який є одним з авторів документа, профільний комітет підтримав понад 70 правок до нього, а 17 відхилив.

13 січня Верховна Рада України проголосувала за цей законопроект у першому читанні.

XS
SM
MD
LG