Доступність посилання

ТОП новини

Росія відкриває в окупованому Криму суперечливий пам’ятник зі Сталіним


Пам’ятник і Сергій Наришкін, Лівадія, 5 лютого 2015 року
Пам’ятник і Сергій Наришкін, Лівадія, 5 лютого 2015 року

Окупаційна російська влада у Криму офіційно відкрила сьогодні пам’ятник учасникам укладення Ялтинських угод 1945 року – тодішнім керівникам СРСР, США і Великої Британії Йосипові Сталіну, Франклінові Рузвельту і Вінстонові Черчиллю.

На церемонію в Лівадію під Ялтою, біля Лівадійського палацу, де відбувалася Ялтинська конференція, прибув спікер Державної думи Росії Сергій Наришкін.

10-тонний бронзовий пам’ятник роботи суперечливого російського скульптора-монументаліста Зураба Церетелі встановили з нагоди 70-річчя цієї конференції.

Плани встановити його викликали у Криму протилежні реакції: частина проросійських сил підтримала їх, натомість лунає й різка критика. Зокрема, проти виступають кримські татари, в тому числі й проросійські кримськотатарські організації.

Критики вважають, що є блюзнірством ставити на землі кримських татар пам’ятник у будь-якому вигляді Сталіну, за вказівкою влади якого кримськотатарське населення Криму було 1944 року примусово депортоване, переважно до Узбекистану, Казахстану чи Таджикистану, за звинуваченням у співпраці з нацистами.

Угоди, укладені трьома керівниками на Ялтинській конференції 4–11 лютого 1945 року, призвели до повоєнного поділу Європи і створення на сході континенту радянської зони впливу.

Пам’ятник їм роботи Церетелі був створений раніше, але досі його ніде не вдавалося прилаштувати. Зокрема, за повідомленнями, його збиралися встановити в місті Волгограді в Росії, але там міська влада не змогла узгодити його.

XS
SM
MD
LG