Доступність посилання

ТОП новини

НАТО терміново створює нові бази і передові сили на сході Європи через агресію Росії


Союз НАТО вирішив терміново створити шість нових баз у Східній Європі і передові сили негайного реагування чисельністю у 5 тисяч осіб у відповідь на агресію Росії проти України, заявив сьогодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Першими до створення нових сил долучаться Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Польща і Велика Британія, сказав він на прес-конференції у Брюсселі після наради міністрів оборони країн-членів НАТО.

Ці сили у випадку кризи будуть готові до бойового розгортання упродовж двох – семи днів, додав він.

Крім того, Північноатлантичний союз вирішив негайно створити перші шість багатонаціональних пунктів управління військами – вони розмістяться в Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі і Румунії, повідомив Столтенберґ.

На підтримку новим передовим силам негайного реагування будуть виділені ще дві бригади для підсилення в разі кризи. Загалом сили швидкого реагування НАТО будуть розширені до 30 тисяч військовиків із нинішніх 13 тисяч.

Перед початком засідання генсекретар НАТО назвав ці кроки відповіддю на порушення міжнародного права з боку Росії, зокрема анексію Криму, а також втручання в події на сході України.

XS
SM
MD
LG