Доступність посилання

ТОП новини

У «Мистецькому арсеналі» відкрили «Вікна» в Україну


У «Мистецькому арсеналі» відкрили «Вікна» в Україну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Фотопроект і сто українських костюмів представили на виставці у Києві

Київ – У київському «Мистецькому арсеналі» стартував проект «Вікна», присвячений українській народній культурі. Участь у ньому взяли три українські музеї. Одна частина експозиції – це фотовиставка етнографа Петра Гончара, який зібрав зображення вікон українських хат із різних куточків держави. Інша – близько ста унікальних українських костюмів із провідних музейних колекцій.

Сто манекенів у традиційному українському вбранні відкривають виставку «Вікна» у «Мистецькому арсеналі». Костюми з Музею Гончара, Музею народної архітектури і побуту та Музею українського декоративного мистецтва вперше дістали з вітрин і об’єднали у одній експозиції. Представлені етнострої з різних регіонів України датують 19-20 століттям. Це, передусім, жіночий святковий одяг, зокрема, унікальні зразки української вишивки, пояснює науковий співробітник фондів Музею архітектури і побуту Оксана Гордієць.

Нинішня мода на українські етнічні деталі, фольклорні фестивалі дуже важлива. Але людина також має знати глибину народної культури
Оксана Гордієць

«Нинішня мода на українські етнічні деталі, фольклорні фестивалі дуже важлива. Але людина також має знати глибину народної культури, її світоглядні засади і знакову систему», – вважає музейниця.

Друга частина виставки – це фотопроект етнографа та митця Петра Гончара. Протягом своїх подорожей Україною він збирав світлини вікон у селах. На виставці представлені навіть частини деяких шиб. Гончар розповідає, що це лише частина більшої роботи, присвяченої змінам у традиційній культурі, що поступово зникає разом з селом.

Вікно – це певна межа між світами. У традиційній культурі вони мають сакральне значення. У народній культурі вони найкраще оздоблювались, тому що мали божественне значення
Петро Гончар

«Я хотів якось зафіксувати цей перехід. Вікно – це певна межа між світами. У традиційній культурі вони мають сакральне значення. У народній культурі вони найкраще оздоблювались, тому що мали божественне значення – крізь них проникало світло, до вікон молилися, як до сонця», – каже він.

«Ми хочемо, щоб кожен відчув себе частиною нації, якій зараз дуже нелегко»

Музейники, що взяли участь у «Вікнах» наголошують, що такі проекти розвивають співпрацю між музеями. Водночас зберігачам важливо було показати експонати у новий спосіб. Ольга Мельник, одна із кураторів виставки, каже: дуже втішена, що глядачі «прочитали» виставку.

Я боялась, що прийдуть музейники і спитають, чому у нас експонування у відкритому доступі або навіщо так багато костюмів. Але усі зрозуміли, що ці вікна – це вікна в Україну. Зазираючи крізь них у минуле, ми бачимо майбутнє. Саме так ми задумували цей проект – щоб кожен відвідувач відчув себе частиною цієї нації, якій зараз дуже нелегко
Ольга Мельник

«Я боялась, що прийдуть музейники і спитають, чому у нас експонування у відкритому доступі або навіщо так багато костюмів. Але усі зрозуміли, що ці вікна – це вікна в Україну. Зазираючи крізь них у минуле, ми бачимо майбутнє. Саме так ми задумували цей проект – щоб кожен відвідувач відчув себе частиною цієї нації, якій зараз дуже нелегко», – розповідає кураторка.

У рамках «Вікон» працюватиме освітня програма, присвячена українським народним традиціям. Проект триватиме у «Мистецькому арсеналі» до першого березня.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG