Доступність посилання

ТОП новини

У чому США та Європа незгодні щодо України?


©Shutterstock
©Shutterstock

У європейських та американських колах звучать відмінні думки, як можна примусити Росію до миру. Європейські лідери надають перевагу нарощенню економічного та політичного тиску на Москву. Вони прямо заявляють, що не будуть постачати Україні зброю і не візьмуть її у НАТО. США виконують роль злого поліцейського і не відкидають можливості постачання захисного озброєння Україні, хоч також наполягають на дипломатії та санкціях. Держсекретар США Джон Керрі прибув для консультацій з цього приводу до Києва і вже там його застала новина про візит в українську столицю Меркель та Олланда.

Франсуа Олланд перед від’їздом у Парижі заявив, що французькі та німецькі дипломати працювали над ініціативами впродовж кількох останніх днів. «Ми подамо нові пропозиції розв’язання конфлікту, які будуть базуватися на територіальній цілісності України», – сказав він.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр намагався пригасити очікування – він заявив, що зараз може говорити лише про сподівання на успіх, а не про можливість успіху нових мирних пропозицій.

Державний секретар США Джон Керрі 5 лютого 2015 року на переговорах у Києві заявив, що міжнародна спільнота прагне дипломатичного врегулювання і Росія, за його словами, мала б скористатися цим прагненням. Але чільний американський дипломат також наголосив, що Вашингтон змушений зважати і на те, що підтримка сепаратистів Росією не дає зараз шансу для дипломатії.

«Ми не можемо заплющувати очі на танки, які перетинають кордон з Росії в Україну. Ми не можемо заплющувати очі на російських бійців, які перетинають кордон в одностроях, на яких немає ознак приналежності і ведуть у бій підрозділи так званих сепаратистів. Ми не може заплющувати очі на сучасні ракети, радари та інше устаткування, яке перетинає кордон і застосовується з іншого боку міжнародного кордону, всупереч усім обіцянкам зробленим у Мінській угоді про припинення вогню», – додав Керрі.

На тлі наступальних дій сепаратистів та збільшення кількості жертв серед цивільного населення на сході України у Вашингтоні щораз гучніше лунають заклики надати Україні допомогу зброєю. Досі США надавали українським військовим лише нелетальну військову допомогу.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна хоче миру, але не розглядатиме пропозиції, які б суперечили принципам незалежності і територіальної цілісності України. Для того, щоб збільшити шанси миру, сказав він, Київ повинен зміцнити свою обороноздатність.

Держсекретар США Джон Керрі після переговорів з прем’єром України Арсенієм Яценюком наголошував на фінансовій та економічній допомозі, які надають США та на важливості реформ в Україні.

«Реформи хоч і важкі, але це – найкраща зброя в боротьбі за суверенітет, незалежність і демократію. Чим більше реформ втілюватиметься, тим більше буде інвестицій і можливостей давати раду економічній кризі, а український народ отримуватиме те, за що боровся», – сказав держсекретар.

Але насамперед, заявив Джон Керрі, «ми повинні зупинити насильство у східній Україні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG