Доступність посилання

ТОП новини

Переговори з Путіним базуватимуться на принципах Мінських угод – офіс Меркель


Анґела Меркель і Франсуа Олланд (п) на зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Києві, 5 лютого 2015 року
Анґела Меркель і Франсуа Олланд (п) на зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Києві, 5 лютого 2015 року

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд на переговорах із президентом Росії Володимиром Путіним сьогодні в Москві виходитимуть із 12 пунктів Мінських угод, ухвалених у вересні 2014 року. Про це йдеться в повідомленні на сайті Служби федерального канцлера 5 лютого ввечері.

У повідомленні наголошується, що варіант військового розв’язання конфлікту не є виходом із нинішньої ситуації.

За повідомленням служби канцлера, під час відвідування Риги і Варшави 5 лютого глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив на необхідності нових зусиль у переговорному процесі щодо ситуації на Донбасі.

Крім того, міністр оборони ФРН Урсула фон дер Лаєн в одному з інтерв’ю заявила, що постачання зброї прискорить подальшу ескалацію, а збільшення кількості жертв і руйнувань «може дати Кремлю привід для відкритого втручання в конфлікт», йдеться в повідомленні.

Кількагодинна зустріч у Києві президентів України Петра Порошенка, Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Анґели Меркель завершилася близько півночі 5 лютого без заяв для преси. Зустрічі передували повідомлення, що Олланд і Меркель отримали від Путіна нові пропозиції щодо врегулювання збройного конфлікту в частині сходу України, але підготували власний мирний план, що ґрунтується на дотриманні суверенітету і територіальної цілісності України. Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що зустріч «пройшла добре», і закликав «не хвилюватися». «На Україну не тиснуть. Франція і Німеччина нам допомагають повернути мир», – написав він у Twitter.

Також вчора у Києві перебував державний секретар США Джон Керрі, і тема врегулювання на сході України теж була головною на його зустрічах із українськими керівниками.

Мінські домовленості, укладені у вересні минулого року, зокрема, передбачають припинення застосування зброї, виведення з України іноземних бойовиків і найманців та важких озброєнь, відновлення контролю України за всім її кордоном із Росією чи звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб. В Україні й на Заході звертають увагу, що Росія і підтримувані нею сепаратисти не виконують більшої частини домовленостей і постійно порушують їх.

XS
SM
MD
LG