Доступність посилання

ТОП новини

Україну намагаються поставити на коліна – екс-прем’єр Польщі


Влодзімеж Цімошевич
Влодзімеж Цімошевич

Украй складною назвав ситуацію в Україні Влодзімеж Цімошевич, сенатор польського Сейму, колишній прем’єр-міністр Польщі. Коментуючи на польському радіо Radio ZET візит канцлера Німеччини Анґели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда до Києва і Москви, Цімошевич сказав, що світ змушує багатьох політиків до опортунізму.

«Мені мурашки йдуть по тілу, коли я думаю про те, що Олланд і Меркель могли поїхати до Києва і Москви, аби наполягати на ухваленні рішення, яке означатиме поступки з боку України… Україну намагаються поставити на коліна. Якщо так триватиме далі, то це дійде до наших кордонів», – заявив він.

За словами Цімошевича, у випадку Росії й України ситуація чорно-біла. «Ми маємо справу з агресором і жертвою. У мене нема сумнівів щодо цього. Якщо виявиться, що слабкість України буде використана для припинення конфлікту на умовах, які вдаряють по фундаментальних інтересах України, то буде дуже погано», – наголосив сенатор.

Як заявив Цімошевич, позиція США в питанні постачання зброї для України неоднозначна. З Вашингтона, каже він, долинають суперечливі сигнали щодо ймовірності підтримки Києва озброєнням. Натомість Цімошевич вважає слушною позицію Варшави, яка заявляє про «брак протипоказань» для надання такої допомоги українській державі.

Кількагодинна зустріч у Києві президентів України Петра Порошенка, Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Анґели Меркель завершилася близько півночі 5 лютого без заяв для преси. Зустрічі передували повідомлення, що Олланд і Меркель отримали від Путіна нові пропозиції щодо врегулювання збройного конфлікту в частині сходу України, але підготували власний мирний план, що ґрунтується на дотриманні суверенітету і територіальної цілісності України. Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що зустріч «пройшла добре», і закликав «не хвилюватися». «На Україну не тиснуть. Франція і Німеччина нам допомагають повернути мир», – написав він у Twitter.

Сьогодні Меркель і Олланд мають поїхати на переговори з російським президентом у Москву.

Також вчора у Києві перебував державний секретар США Джон Керрі, і тема врегулювання на сході України теж була головною на його зустрічах із українськими керівниками.

XS
SM
MD
LG