Доступність посилання

ТОП новини

Меркель не впевнена, що переговори в Москві приведуть до перемир’я


Анґела Меркель, Володимир Путін у Франції, 6 червня 2014 року
Анґела Меркель, Володимир Путін у Франції, 6 червня 2014 року

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявляє, що зустріч у Москві щодо ситуації на сході України не обов’язково приведе до негайного припинення вогню.

«Ми переконані, що військового вирішення цього конфлікту не може бути. Ми також знаємо, що питання про те, чи досягнемо ми перемир’я на цих переговорах, є відкритим. Ми не знаємо, чи це станеться сьогодні, чи будуть потрібні подальші переговори. Ми не знаємо, чи сьогоднішні переговори в Москві будуть короткими, чи довгими, чи вони будуть остаточними», – сказала Меркель сьогодні в Берліні.

Канцлер також наголосила, що Німеччина не буде самостійно вирішувати питання територіальної цілісності іншої держави, заперечивши таким чином повідомлення про те, що вона готова запропонувати більше території сепаратистам.

Зі свого боку, президент Франції Франсуа Олланд у Парижі заявив, що їде до Москви з метою досягти глобальної угоди про припинення насильства вУкраїні.

«Всім відомо, що першим кроком має бути припинення вогню, але цього не достатньо. Ми повинні отримати всеосяжну угоду», – сказав він.

Кількагодинна зустріч у Києві президентів України Петра Порошенка, Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Анґели Меркель завершилася близько півночі 5 лютого без заяв для преси. Зустрічі передували повідомлення, що Олланд і Меркель отримали від Путіна нові пропозиції щодо врегулювання збройного конфлікту в частині сходу України, але підготували власний мирний план, що ґрунтується на дотриманні суверенітету і територіальної цілісності України. Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що зустріч «пройшла добре», і закликав «не хвилюватися». «На Україну не тиснуть. Франція і Німеччина нам допомагають повернути мир», – написав він у Twitter.

Сьогодні Меркель і Олланд мають поїхати на переговори з російським президентом у Москву.

Також вчора у Києві перебував державний секретар США Джон Керрі, і тема врегулювання на сході України теж була головною на його зустрічах із українськими керівниками.

XS
SM
MD
LG