Доступність посилання

ТОП новини

МОН: у додатку до підручника історії буде про Майдан і війну


Павло Полянський
Павло Полянський

Група волонтерів-істориків готує додаток до підручника історії для 11-го класу про останні події, повідомив Радіо Свобода заступник міністра освіти й науки, історик Павло Полянський.

«Ми зараз завершуємо такий проект, абсолютно волонтерський проект – додаток до підручника одинадцятого класу, де буде виклад подій на Майдані і російсько-української війни. Ми хочемо не давати емоційних оцінок, враховуючи хиби описання помаранчевого Майдану, а максимально безсторонньо описати події», – сказав Полянський.

Він розповів, що цей проект зазнає критики, оскільки експерти кажуть, що «не треба писати, бо це ще не доконана історія».

Однак, на думку заступника міністра освіти, в України немає іншого виходу, як захищати зараз свою історію від «рейдерства» Кремля.

«Дилема, насправді, дуже проста. Або ми напишемо правдиву історію для наших дітей самі, або за нас, нашим же дітям, розкажуть щось зовсім інше», – наголосив історик в ефірі програми «Ми разом».

Важливо, за словами Павла Полянського, щоб «жива історія» подавалася у формі діалогу, щоб те, що хвилює учнів та їх батьків, обговорювалося в нормальній атмосфері.

«Ми робимо цей ресурс відкритим. Кожен учень, і вчитель, і хто-завгодно зможуть, власне, дописувати свій зміст до цього підручника. Ми напишемо останнє речення і залишимо пробіл. «Врешті решт, Україна у … році здобула перемогу у цій війні». І кожен тоді зможе проставити правильну дату», – розповів історик.

У Російській Федерації, з ініціативи президента Володимира Путіна, розробляється новий єдиний підручник «вітчизняної історії». На зустрічі із розробниками уніфікованого підручника Путін сказав, що треба «позбавитися ідеологічного сміття», зокрема, «приниження ролі радянського народу в боротьбі з фашизмом». Також, протягом останніх років, Володимир Путін заявляв, що «Росія перемогла б фашизм» і без України, що «Україна – це штучне утворення», «Київська Русь – це давня держава російського етносу», «Крим – сакральне місце для росіян, бо тут хрестився князь Володимир».

XS
SM
MD
LG