Доступність посилання

ТОП новини

IТ-технології для АТО: програмісти допомагають цивільним і воякам на Донбасі


Як програмісти допомагають цивільним і військовим на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Як програмісти допомагають цивільним і військовим на Донбасі

«Усі наші викладачі – волонтери. Представники індустрії із різних ІТ-компаній, тобто вони – практики, що дуже важливо»

Сьомого лютого у Києві стартує Хакатон – захід для розробників програмного забезпечення, під час якого вони безперервно разом працюють над розв’язанням якоїсь проблеми. Він об’єднає понад сотню ІТ-фахівців, які розроблятимуть сайти та програми для вимушених переселенців. Це не перша ініціатива українських програмістів для допомоги цивільним, а також військовим у зоні конфлікту на Донбасі. Зокрема, деякі з цих розробок допомагають знайти роботу і надати домедичну допомогу пораненим.

Допомогти переселенцям та демобілізованим учасникам АТО здобути новий фах тестувальника програмного забезпечення вирішила фундація BrainBasket, що займається освітніми проектами в ІТ-галузі. Нині навчають 70 людей – у Києві та Львові, однак пізніше планують розширювати проект у регіонах, розповідає PR-менеджер організації Люка Лобарева.

Усі наші викладачі – волонтери. Представники індустрії із різних ІТ-компаній, тобто вони – практики, що дуже важливо
Люка Лобарева

«Це – наш клас. В ньому займається три групи, приходить тренер. Усі наші викладачі – волонтери. Представники індустрії із різних ІТ-компаній, тобто вони – практики, що дуже важливо. Ми будемо рекомендувати найкращих студентів до працевлаштування, вони пройдуть співбесіду – і за її результатами будуть працевлаштовані», – зазначає вона.

Мобільний додаток для допомоги пораненим

Безкоштовний мобільний додаток із практичними порадами щодо надання першої допомоги для бійців АТО створили фахівці розробника комп’ютерних ігор Win Interactive. Планшети застосовують для наведення артилерійського вогню, тож їх використовують доволі часто, розповідає один із авторів застосунку Віктор Щепановський.

«Я писав тут застосунок під iPhone и iPad, ще один колега писав для Android. Також у нас є кнопка кол-центру, тож наші менеджери намагались добитися якогось зв’язку із клініками або з Міністерством охорони здоров’я, щоб ця кнопка дзвонила напряму на якусь гарячу лінію якоїсь лікарні, і можна було б швидко набрати і швидко проконсультуватися», – каже він.

Хакатон – для переселенців

Систематизувати інформацію з різних джерел для допомоги переселенцям ІТ-фахівці з усієї України спробують під час національного хакатону, який на цих вихідних у Києві проводить ще одна громадська організація Socialboost.

Олександра Дворецька
Олександра Дворецька

Протягом 48 годин програмісти, дизайнери та активісти створюватимуть комп’ютерні програми, сайти і мобільні додатки, які допоможуть переселенцям вирішувати прикладні завдання. Призовий фонд для втілення найкращих робіт у життя становить 45 тисяч гривень. Одна із координаторів ініціативи «Схід-SOS» та член журі конкурсу Олександра Дворецька каже, що головне у запропонованих сервісах – простота і зручність для користувача.

«Ви отримуєте на гарячій лінії номер ще однієї гарячої лінії. А на цій гарячій лінії – ще обласний штаб, а в обласному штабі вам дають ще один номер. Але зараз люди перебувають у такій ситуації, що вони або витрачають останні кошти, або у них розряджається телефон, або вони перебувають під обстрілами у таких місцях, де, якщо є зв’язок, то це дуже добре. Тобто для мене критерієм буде оперативність, тобто наскільки ці розробки спрощують механізм доступу до якихось послуг для переселенців», – зауважує активістка.

Організатори повідомляють, що вже отримали заявки від більш ніж 40 команд, це понад 100 людей.

За даними ООН, за час проведення АТО із Донбасу на інші українські території виїхало понад 850 тисяч людей, із них – більше двох з половиною тисяч евакуювалось за останній тиждень.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG