Доступність посилання

ТОП новини

Україна переможе Путіна лише асиметричною стратегією (огляд преси)


В умовах неоголошеної війни Росії проти України Києву необхідно виробити адекватну стратегію протидії

В умовах неоголошеної війни Росії проти України необхідно виробити адекватну та ефективну стратегію протидії. І відповідь Києва Москві має бути оперативною і нестандартною, наголошує «Дзеркало тижня». Адже шаблони тут навряд чи принесуть велику користь. Зважаючи на істотну різницю в потенціалах сторін, стратегія протидії Росії має бути асиметричною, тобто передбачати постійний, активний і системний тиск саме на «вразливі місця» Москви й паралельно дійові заходи з надійного захисту найважливіших національних інтересів України. При цьому головною зброєю Києва у протидії російській агресії має стати розбудова нової України. Адже демократичні країни економічно успішніші, а отже, сильніші в усіх сферах. Окрім цього, вони стійкіші і мають здатність до самовідновлення, тоді як в авторитарній системі будь-яка серйозна помилка може стати фатальною. Конкретніше про стратегію асиметричної протидії Кремлю йдеться в статті «Стати Давидом, щоб перемогти Голіафа».

Для всіх учасників війни на Донбасі лютий стане моментом істини, стверджує «Український тиждень». Росія чітко відчуває, як стискається коло можливостей для придушення України. Фінансові резерви Кремля невпинно тануть, на міжнародній та військовій арені йде поразка за поразкою. Та й усередині самого російського середовища зростає невдоволення половинчастою політикою Путіна, який і далі грається в «гібридну війну» замість оголошення «хрестового походу проти Заходу та його наймитів». Тому чекати до весни Кремль просто не має можливості, отже, знову війна та прагнення «примусу до миру», зазначає видання. Для України ж найбільша небезпека полягає в тому, що ні Банкова, ні Кабмін так і не почали запроваджувати реальні економічні реформи, які є не менш потрібними зараз, аніж перемога на Сході. Влада лише імітує бурхливу діяльність, замість того, щоб терміново почати підтримувати малий та середній бізнес, боротися з корупцією та залучати іноземні інвестиції. МВФ вже попередив Київ, що часу на реформи в нього обмаль. Тому «час Х», коли потрібно буде остаточно визначатися й переходити всі рубікони, наближається для всіх сторін конфлікту. Заголовок статті «Момент істини».

Скоро рік, як Віктор Янукович перебуває в бігах – у Росії. Він та його оточення майже поголовно осіли в елітних районах Москви і Підмосков'я, розвивають свій російський бізнес, не бояться санкцій, стежать за здоров’ям і планують повернутися в Україну, інформує тижневик «Новое время». Видання пише, вільне життя людям «сім’ї» забезпечує не тільки захист Кремля, але й слабкість позицій офіційного Києва. На думку експерта газети, хоч стосовно втікачів і проводяться слідчі дії, за деякими з них нічого серйозного досі не знайдено. А тим часом колишні перші особи держави намагаються легалізувати ті гроші, що є у них на руках. Більше про те, як живеться і чим займаються в Росії батько і син Януковичі, Сергій Курченко, Олександр Клименко та інші, йдеться в матеріалі «Нове життя сім’ї».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG