Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ закликають до негайного припинення вогню на сході України


Нинішній, попередній і майбутній голови Організації з безпеки і співпраці в Європі закликали в суботу до негайного припинення бойових дій на сході України і повернення сторін до столу переговорів.

Міністри закордонних справ Сербії Івица Дачич, який очолює ОБСЄ нині, Швейцарії Дідьє Буркгальтер, який був попереднім головою, і майбутній голова з Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, а також генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр, висловили глибоке занепокоєння через зростання рівня насильства на сході України, повідомили в організації.

Вони також щонайсуворіше засудили ескалацію воєнних дій і використання важких озброєнь у житлових кварталах без визначених цілей.

При цьому, заявили міністри, які складають так звану «трійку» ОБСЄ, необхідні подальші консультації Тристоронньої контактної групи про досягнення стійкого припинення вогню і повного виконання Мінського протоколу і Мінського меморандуму. Саме ці два документи залишаються основою для мирного вирішення кризи, наголосили вони, зустрівшись на берегах Мюнхенської конференції з питань безпеки.

Становище в Україні і агресія проти неї Росії були однією з найважливіших тем Мюнхенської конференції.

Мінські домовленості, укладені у вересні минулого року, передбачають, зокрема, припинення застосування зброї, відведення важких озброєнь від лінії контакту станом на 19 вересня, виведення з України іноземних бойовиків і найманців, а також озброєнь, повернення Україні контролю за її державним кордоном чи обмін заручниками й незаконно утримуваними особами. Україна й Захід звертають увагу, що саме Росія й підтримувані нею сепаратисти не виконують чи й прямо порушують більшість пунктів мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG