Доступність посилання

ТОП новини

Медіа-профспілка: обвинувачення Коцаби недостатньо обґрунтовані


Незалежна медіа-профспілка України висловлює стурбованість рішенням суду про утримання під вартою протягом 60 діб івано-франківського журналіста Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил.

«Обґрунтування підозри у державній зраді і перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України не містить у собі доказів отримання Коцабою завдань на проведення інформаційно-підривної діяльності в Україні, наявність в його діях умислу на завдання шкоди інформаційній безпеці України. Тобто підозра не містить у собі суб’єктивної сторони складу злочину – вини у формі умислу, а відповідно діяння не містить у собі складу злочину за статтею «Державна зрада», – заявляють у профспілці.

За повідомленням, слідство не надало доказів і наявності причинно-наслідкового зв’язку між висловлюваннями Коцаби й ухиленням громадян від мобілізації.

При цьому журналістська профспілка додає, що Коцаба «дуже часто переступав межу між професійною діяльністю і політичною активністю».

«Попри всю неоднозначність діяльності Руслана Коцаби, притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді», – наголосили у медіа-профспілці.

Медіа-профспілка вважає: або мають бути надані ґрунтовніші докази вини Руслана Коцаби, або кримінальне провадження за обвинуваченням саме у державній зраді й перешкоджанні законній діяльності збройних сил України має бути припинено за відсутністю складу злочину.

8 лютого суд в Івано-Франківську заарештував на 60 діб журналіста Руслана Коцабу, якого звинувачують у державній зраді і перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України й інших військових формувань. Йому загрожує до 15 років ув’язнення в разі визнання винним.

XS
SM
MD
LG