Доступність посилання

ТОП новини

Працівники «Південмашу» вимагають від влади погашення боргів по зарплаті


Працівники «Південмашу», 9 лютого 2015 року
Працівники «Південмашу», 9 лютого 2015 року

У понеділок, 9 лютого, працівники дніпропетровського державного підприємства «Південний машинобудівний завод», головного виробника космічної техніки в Україні, передали до облдержадміністрації свої вимоги щодо погашення на підприємстві боргів по зарплаті. Про це сьогодні повідомив керівник новоствореної незалежної профспілки працівників заводу Євген Деркач.

За словами Деркача, головна вимога до влади – сприяти погашенню боргів із заробітної плати, які накопичились на підприємстві за останні півроку, а це понад 80 мільйонів гривень.

Як розповів він журналістам, працівники підприємства пропонують владі розробити програму з надання фінансової допомоги підприємству, адже «якщо менеджмент підприємства неефективний, у ситуацію має втрутитись власник – тобто держава».

«Ми також ініціюємо перед прокуратурою порушення кримінального провадження за фактом невиплати зарплати, згідно зі статтею 175 Кримінального кодексу України. Крім того, ми вимагаємо ухвалення на час виходу з кризи програми якихось податкових пільг чи «податкових канікул» для нашого підприємства, адже завод – стратегічний, це підприємство космічної та оборонної галузі й воно не має бути закрите», – сказав керівник незалежної профспілки.

Він також поінформував, що за відсутності реакції з боку влади працівники вже цього тижня планують нову акцію протесту.

Наразі в облдержадміністрації не відреагували на звернення працівників підприємства «Південний машинобудівний завод».

За словами працівників підприємства, заборгованість із заробітної плати на заводі накопичується з липня 2014 року. Наразі через фінансові проблеми більшість цехів підприємства «у простої».

Крім того, працівники «Південмашу» нарікають на брак замовлень на їхню продукцію, зокрема з боку держави.

Водночас, за даними адміністрації підприємства, для стійкої роботи підприємства 2015 року завод потребує замовлень на 2,5 мільярди гривень, обсяги уже укладених контрактів оцінюють в менш ніж 1 мільярд гривень. Ще 1 мільярд гривень планують заробити на контрактах, які зараз укладаються, та на планованому державному оборонному замовленні.

Наприкінці січня та на початку лютого працівники дніпропетровського «Південмашу» провели вже дві акції протесту з вимогами погашення боргів із заробітної плати. Вони також спрямували звернення до президента України, уряду та парламенту з вимогами вирішити питання погашення боргів із зарплати та залучення на завод нових замовлень.

У жовтні 2014 року під час свого візиту на «Південний машинобудівний завод» президент України Петро Порошенко заявив, що заводу треба «знайти модель, яка дозволить продавати конкурентоздатну продукцію на світових ринках» і що він доручить включити продукцію «Південмашу», зокрема високоточну зброю, до державного оборонного замовлення на 2015 рік.

XS
SM
MD
LG