Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська просить російський суд звільнити Савченко з-під варти


Надія Савченко
Надія Савченко

Український омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до судді Басманного райсуду Москви Наталії Дудар з проханням змінити Надії Савченко запобіжний захід з арешту на інший, не пов’язаний із триманням під вартою.

Таке рішення Лутковська пов’язує із суттєвим погіршенням стану здоров’я української льотчиці і народного депутата Савченко, що загрожує її життю, а також із тим, що в умовах слідчого ізолятора неможливе ефективне надання відповідної медичної допомоги.

Як повідомляє прес-служба омбудсмена, Валерія Лутковська також висловила згоду і бажання виступити поручителем за українську льотчицю в разі обрання їй судом запобіжного заходу у вигляді особистої поруки.

«Якщо ж суд визнає це неможливим, прошу як запобіжний захід обрати домашній арешт, враховуючи практику Європейського суду, а також той важливий факт, що така зміна запобіжного заходу дозволить у першу чергу зберегти життя Надії Савченко», – йдеться в листі Лутковської.

Надія Савченко, яку утримують у російському СІЗО, голодує 59-й день – на знак протесту проти незаконного арешту. 29 січня Савченко перевели до медсанчастини.

У Росії Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. У липні минулого року Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, перевезли через кордон і передали російським силовикам. За даними захисту, вона потрапила в полон до загибелі росіян і відтак не могла бути причетною до загибелі журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає.

26 січня Савченко зареєстрували як делегата ПАРЄ, їй надали міжнародний імунітет. Парламентська асамблея Ради Європи закликала владу Росі ї звільнити ув’язнену в цій країні громадянку України Савченко.

XS
SM
MD
LG