Доступність посилання

ТОП новини

Рішення щодо надання Україні зброї ще немає – Обама


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Президент США Барак Обама ще не ухвалив рішення щодо можливості надання Україні зброї летальної дії. Про це він заявив у понеділок, 9 лютого, під час зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Вашингтоні.

«Якщо дипломатичні зусилля проваляться, ми розглядатимемо всі варіанти, які ми можемо застосувати, щоб змінити розрахунки пана Путіна. Можливість надання летальної зброї є одним із варіантів, який аналізується. Але я ще не ухвалив рішення щодо цього», – зазначив Обама.

Президент США заявив, що Росія порушила попередні домовленості щодо України. За його словами, Росія продовжує надсилати танки і артилерію, замість того, щоб відвести важке озброєння зі сходу України.

Барак Обама наголосив, що агресія Росії лише посилює міжнародну згуртованість.

Президент США зазначив, що Росія не може перемальовувати кордони «під дулом пістолета».

США наразі розглядають можливість надати Україні зброю летальної дії для дієвого захисту від противника з сучасним озброєнням, яке разом із бійцями надає сепаратистам у частині сходу України Росія, в той час як у Європейському союзі більшість країн наразі проти надання Україні летальної зброї.

Негайне припинення застосування зброї, відведення важких озброєнь від лінії контакту станом на 19 вересня, виведення з України іноземних бойовиків і найманців, а також озброєнь, повернення Україні контролю за її державним кордоном та обмін заручниками й незаконно утримуваними особами, серед іншого, передбачають мінські домовленості, укладені у вересні минулого року. Україна й Захід звертають увагу, що саме Росія й підтримувані нею сепаратисти не виконують чи й прямо порушують більшість пунктів цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG