Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко сподівається на досягнення домовленостей у Мінську


Президент України Петро Порошенко ©Shutterstock
Президент України Петро Порошенко ©Shutterstock

Україна сподівається на досягнення домовленостей під час зустрічі президентів у «нормандському форматі», яка запланована на середу, 11 лютого. Про це президент України Петро Порошенко заявив під час телефонних переговорів з президентом Польщі Броніславом Коморовським.

«Петро Порошенко повідомив, що наполягає на досягненні сталого та безумовного припинення вогню, відведенні важкого озброєння, виведенні іноземних військ з української території. Він наголосив, що необхідно закрити кордон від постачання зброї та найманців і запровадити моніторинг та верифікацію ОБСЄ, а також звільнити заручників. Після цього необхідно провести місцеві вибори за українським законодавством та при міжнародному спостереженні», – повідомляє прес-служба президента України.

За словами Порошенка, «саме на таких позиціях, що відображають Мінські домовленості, Україна цими днями веде перемови у «нормандському форматі» на рівні дипломатичних представників та проводитиме консультації на засіданні Тристоронньої контактної групи».

Раніше сьогодні міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що наразі незрозуміло, чи відбудеться 11 лютого зустріч президентів у «нормандському форматі». За словами Штайнмаєра, перед тим, як цей саміт відбудеться, має бути зроблено ще багато роботи з низки «відкритих пунктів».

Президент Росії Володимир Путін також раніше заявив, що саміт у Мінську може не відбутися, якщо до 11 лютого чотирьом лідерам не вдасться домовитися за «низкою пунктів».

Минулого тижня члени Європейського союзу досягли згоди щодо списку осіб і організацій, проти яких планують запровадити санкції через кризу в Україні. Нові санкції мають запровадити проти 19 осіб, зокрема 5 громадян Росії, і 9 організацій.

Як заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, «принцип введення санкцій залишиться в силі, проте впровадження цих заходів залежатиме від ситуації в зоні конфлікту».

XS
SM
MD
LG