Доступність посилання

ТОП новини

Україні дадуть зброю, якщо Путін не піде на поступки (огляд преси)


Москва розуміє лише силу, а намагання домовитися з нею вважає своєю маленькою перемогою

Завтра в Мінську вирішиться – чи буде мир на Донбасі. Там Петро Порошенко, Ангела Меркель, Франсуа Олланд і Володимир Путін мають узгодити нову «дорожню карту» імплементації Мінських угод, оголосити дати чергового режиму припинення вогню і відведення важкого озброєння за кордони демілітаризованої зони конфлікту. Захід в успішності мінської зустрічі поки не впевнений, переконує газета «Сегодня». Адже Путін заявив, що головна умова досягнення миру – прямі переговори офіційного Києва з ватажками так званих «ДНР» і «ЛНР». Експерт видання наголошує, що Путін намагається легітимізувати їхній статус, зробивши суб'єктом переговорів. За твердженням експертів газети, якщо зустріч у Мінську буде безрезультатною, Україна отримає зброю. Рішення про це можуть ухвалити 18 лютого у Вашингтоні.

Незважаючи на низку поразок і важкі втрати, окупанти намагатимуться будь-що захопити Дебальцеве до мінської зустрічі. Тим самим, як переконує газета «Україна молода», Кремль намагатиметься на початку переговорів поставити своїх опонентів – Україну та її європейських партнерів, перед новими реаліями. У цьому переконаний не лише колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, це засвідчує й активізація окупантів та бойовиків на Дебальцівській дузі. Метою захоплення Дебальцівського плацдарму є спроба схилити українську владу до поступок та примусити підписати перемир’я на кремлівських умовах, зазначає видання.

Сьогодні важливіше дати адекватну фінансову підтримку Україні, ніж запроваджувати нові санкції проти Росії. Адже економічні санкції не лише поглиблюють кризу в Росії; вони також негативно впливають на інші європейські країни. Навпаки, фінансова допомога Україні дасть зрозуміти, що Євросоюз не має наміру терпіти дестабілізацію країни, але одночасно забезпечить економічні стимули для України і всього регіону. Якщо ж відповідь Заходу на російську агресію проти України фактично обмежиться економічними санкціями, Путінові простіше буде звалювати вину на захід і його начебто ворожість щодо Росії, за падіння рівня життя пересічних росіян. Тим самим, він зможе подвоїти ставку на агресивний націоналізм. На цьому в газеті «День» наголошує колишній міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер.

А ось журналісти «Газети по-українськи» не можуть збагнути – про що можна говорити з Путіним. Якщо він і погодиться офіційно на припинення вогню чи створення якоїсь демілітаризованої зони, то гарантовано це не виконуватиме. Так, як не дотримався міфічних уже мінських домовленостей, Будапештського меморандуму, Договору про дружбу й співробітництво між Україною та Росією, що закріплює непорушність кордонів. Якщо європейські лідери хочуть припинити війну, то мають послідовно працювати над ліквідацією її джерела, наголошує газета. Головним інструментом Заходу повинна стати не дипломатія, а планомірне руйнування путінської Росії: лише це гарантуватиме мир не тільки Україні, а й усій Європі. Москва розуміє лише силу, а намагання домовитися з нею вважає своєю маленькою перемогою і прагне розвинути успіх.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG