Доступність посилання

ТОП новини

Після Мінська: що далі? ЖИВИЙ БЛОГ

Реакції на Мінськ у світі. Лідери ЄС вирішили зачекати результатів мирних домовленостей перед тим, як посилювати тиск на Росію

Ймовірно, обкладинка нового випуску британського часопису Economist. "Війна Путіна з Заходом".

Опитування з Мінська. Чи закінчиться війна на сході України?

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні планує запропонувати заходи з європейського боку щодо моніторингу виконання угоди, досягнутої в Мінську. Про це вона сказала перед початком засідання Європейської ради у Брюсселі.

«Останні Мінські домовленості – це рух у правильному напрямку, хоча угоди, укладені у білоруській столиці, й не вирішують всіх проблем», – заявила Моґеріні.

За її словами, Європейський союз наразі шукає практичні інструменти і засоби для того, щоб уможливити втілення мінських домовленостей, «допомогти і зробити ці зусилля стабільними».

Вона висловилася за те, щоб сьогодні на неформальній зустрічі лідерів ЄС з огляду на досягнуті у Мінську домовленостіне обговорювалися подальші санкції щодо Росії.

У Брюсселі Президент Петро Порошенко проводить зустріч з головою Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером.

Президент Франції Франсуа Олланд: наступні години будуть вирішальними для долі миру в Україні.

«Нині настав момент, коли все може вирішитися або в один, або в інший бік, а наступні години будуть вирішальними для долі миру в Україні», – заявив Олланд перед зустріччю голів держав та урядів Євросоюзу.

Учасники ініціативної групи «Першого грудня» закликають владу роз’яснити деталі домовленостей, досягнутих під час переговорів вночі у Мінську. Угода може викликати різні трактування, зазначив головуючий групи В’ячеслав Брюховецький.

На думку іншого учасника групи письменника і викладача Києво-Могилянської академії Володимира Панченка, такі роз’яснення потрібні, насамперед, для людей на передовій під час розмежування територій.

"Що значить "демілітаризована зона"? Тридцять кілометрів стосовно Дебальцева – це що означає? А двадцять кілометрів стосовно Маріуполя? Вчора їх тільки відсунули на двадцять кілометрів, а тепер що, назад відступати? То тут ще може бути, знаєте, як на мене, проблема невдоволення солдатів. Тобто я розумію, що це – солдати, і вони будуть виконувати наказ. Але там є настрої, особливо в деяких підрозділах, що "це ще питання, чи ми захочемо відступати". Я думаю, і така проблема також існує", – зауважив Панченко.

Президент Петро Порошенко в Брюсселі зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британї Девідом Камероном.

Спікер Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс заявив, що «домовленості, яких сьогодні було досягнуто в Мінську, відкривають реальний шлях до миру на Донбасі, початку процесу економічного та соціального відновлення регіону», повідомляє інформаційна агенція «Інтерфакс-Україна».

Адвокат української льотчиці Надії Савченко Микола Полозов заявляє, що її звільнення може статися на підставі амністії або помилування. Про це він повідомив в коментарі Радіо Свобода.

При цьому Микола Полозов наголосив, що головне – рішення політичного керівництва Росії.

"Наскільки я зрозумів текст мінських угод, мова йде про формат амністії та помилування. Що стосується технічної сторони, ми спочатку говорили, що справа Надії Савченко має політичне вираження. І рішення про її подальшу долю можна прийняти тільки наполітичному рівні. Власне, що наразі і відбувається", – зазначив він.

Полозов також зауважив, що адвокати Полозов, Фейгін, Новіков будуть захищати Савченко, поки вона не буде остаточно звільнена і не перебуватиме на території України.


Чи дійсно білоруський президент Олександр Лукашенко почав грати з російським колегою Володимиром Путіним у такі-собі «музичні стільці», як засвідчено на відео?

Виявляється, що ні. Відео, яке користувачі інтернету швидко поширили, виявляється, відмотане назад. З оригінального відео зрозуміло, що жест Лукашенка був набагато більш безневинним, хоча й трохи незграбним.

Тим часом, російський аналітик Юрій Бармін пише у своєму Twitter, що, згідно з джерелом у Міністерстві оборони Росії, Франція може дозволити доставку першого корабля «Містраль» вже протягом тижня, завдяки успішним переговорам у Мінську.

Президент Петро Порошенко прибув до Брюсселя і вже розпочав переговори з президентом Європейської Ради Дональдом Туском, повідомляє прес-секретар Порошенка у Twitter.

Тим часом, часопис New Eastern Europe пише, що справжнім переможцем Мінських переговорів є білоруський президент Олександр Лукашенко.

"Лідера Білорусі, також відомого на Заході як "останній диктатор Європи", протягом багатьох років бойкотували провідні європейські політики. Раптово він став незамінним посередником у переговорах, на які чекав увесь світ", - пише видання.

Професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань позитивно оцінив підписання чергової Мінської домовленості про припинення вогню та зазначив, що повністю узгоджена позиція України та Євросоюзу не дала Путіну можливості виторгувати для себе політичні поступки.

"Угоду в цілому я оцінюю позитивно. Вона базується на вересневих Мінських домовленостях, виконання яких створює можливість і для припинення вогню, і для подальшої поступової деескалації конфлікту. Для України дуже важливим пунктом є необхідність виведення іноземних найманців і незаконних формувань з її території. Це означає, що так звані російські добровольці, серед яких є чеченці та казаки, будуть змушені покинути територію України", - зазначив політолог.

ОБСЄ буде допомагати сторонам конфлікту на сході України у виконанні домовленостей, досягнутих у Мінську, заявив сьогодні в Дніпропетровську генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр.

«Найважливіше – це те, наскільки сторони конфлікту самі хочуть виконувати всі підписані угоди. Найголовніше залежить від них, а вже наша роль – допомагати у виконанні домовленостей. Якщо відведуть війська й зброю, якщо не буде порушень режиму перемир’я, якщо відпустять всіх полонених, тоді буде набагато легше виконати домовленості», – заявив Дзаннієр.

Він також зазначив, що роль спостережної місії ОБСЄ в цьому процесі буде залежати «від мандату, який буде виданий».

Аналітичний центр Open Europe пише, що прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон вітає "другу Мінську угоду, але Путін має знати, що санкції залишаться" за умови відсутності прогресу на сході України.

Російська сдужба "Бі-бі-сі" публікує повний текст "Комплексу заходів із виконання Мінських домовленостей".

Мінські угоди коментує Йорг Форбріг, дослідник Німецького Фонду Маршалла:

"Потрібно ще уважно вивчити деталі угоди, але моя перша реакція така: вона мало відрізняється від попередньої, і все буде залежати від того, як її утілити в життя. Минулу угоду з подібним змістом утілити в життя не вдалося, тому я скептично оцінюю можливість того, що нинішня угода призведе до врегулювання".

Сепаратисти вирішили дати Україні шанс, про що заявив лідер угруповання «ЛНР», яке в Україні визнають терористичним, Ігор Плотницький.

«Ми не можемо не дати Україні цей шанс, тому що буде змінюватися сама країна, відносини і люди… Цей шанс дається Україні для того, щоб змінити Конституцію, про що йдеться в ухвалених документах, змінити своє ставлення», – сказав Плотницький після закінчення переговорів лідерів України, Росії, Німеччини і Франції.

Водночас він висловив переконання у тому, що перемога буде за сепаратистами, «і не важливо, яким методом: політичним чи воєнним».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG